Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

VIDEO Bizarná teória ukrajinského tínedžera (14): Asteroid by mohol zachrániť našu planétu!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock)

KYJEV - Len 14-ručný Danila Kuznetsov z Ukrajiny patrí medzi 90 finalistov prestížnej vedeckej súťaže Google Science Fair a napriek svojmu útlemu veku má na konte už niekoľko pozoruhodných nápadov – navrhol prenosný mikroskop, softvér, ktorý identifikuje Alzheimerovu chorobu či rukavice, ktoré zlepšujú úchop a eliminujú tras rúk. Jeden z jeho posledných nápadov prinútil vedcov k hlbokému zamysleniu.

Kým sa enviromentalisti snažia zachrániť Zem pred klimatickými zmenami zvnútra, tínedžer sa zameral na obávané vesmírne teleso. Navrhol záchranný plán, ktorý by pozostával z akéhosi ochranné plášťa Zeme pred slnečným žiarením. Štít by tvorili prachové častice z obiehajúceho asteroidu. Geniálny nápad, nie?

VIDEO Bizarná teória ukrajinského
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Youtube/reown)

Daniel svoj návrh graficky znázornil pomocou Lagrangeovho bodu, teda pozície, keď asteroid obieha medzi Slnkom a Zemou a v tomto bode sa stretáva ich gravitácia. S využitím vzniknutej dostredivej sily a aerosólového generátora by sme mohli asteroid postupne drviť na prach, pričom z prachových častíc by vznikal kruhový ochranný plášť okolo našej Zeme, navrhol chlapec. Daniel súčasne dodal, že vzhľadom na to, že prachové častice majú tendenciu pohybovať sa a rozptyľovať, generátor by tiež mohol okolo asteroidu vytvoriť elektromagnetické pole, aby oblak častíc udržal pokope. Ak by sa vedcom podarilo jeho nápad zrealizovať, Zem by sme možno dokázali uchrániť pred klimatickou katastrofou, ktorú vedci ohlasujú už najbližšie desaťročia.

Viac o téme: AsteroidDanila Kuznetsov
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu