Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Odborník načrtol dramatický scenár sveta: Utečenecká kríza v skutočnosti súvisí s klímou

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

PRAHA - Migračné vlny, ktoré trápia Európu, súvisia so suchom, vysvetľuje český geológ a klimatológ Václav Cílek. Neuplynie ani 50 rokov a saharská oblasť príde o 90 percent svojich vodných zásob. Následkom toho ľudia z oáz zaplnia mestá a pobrežia, ktoré už dnes kolabujú pod náporom ľudí. Svetové zásoby vody sa míňajú. V priebehu niekoľkých desaťročí stratíme dve tretiny zásob podzemných vôd. Taký je údel globálnych klimatických zmien.

Už v minulosti si odborníci všimli, že sociálne nepokoje veľakrát súvisia so zmenou klimatických podmienok. Keď územie zaplaví vlna sucha, rastú napríklad ceny potravín a zhoršuje sa sociálna situácia. A práve tento faktor, ktorý predznamenáva populačný kolaps, ľudí zo suchých oblastí núti k pohybu.

VIDEO Miliardový projekt, ktorý má zachrániť ľudstvo: Svetový unikát už testujú v USA!

„Princíp je pomerne jednoduchý a videli sme ho napríklad v Sýrii. Príde sucho, ľudia majú problémy uživiť sa na vidieku, a tak odchádzajú do miest, kde rastú slumy. Zároveň porastú ceny potravín. Vláda vnútornú situáciu nezvládne alebo ju nezaujíma a ľudia sa začnú búriť. Do hry vstúpi nejaká distribučná mafia, čiže čierny obchod. Ukáže sa, že ide o veľmi výnosnú činnosť, takže sa objaví ďalšia distribučná mafia a začne s tou prvou súperiť najprv pomocou politických hesiel,“ hovorí známy český odborník s opisom, že situácia sa od toho momentu len zhoršuje. Obe strany si zadovážia ozbrojené milície a konflikt prerastá z enviromentálnej do politickej a neskôr do vojenskej krízy.

„Chudobným ľuďom nezostáva nič iné, ako viera v boha, lenže v krutom prostredí volia málo tolerantné interpretácie, čím sa do hry dostáva náboženský motív. Situácia je natoľko neúnosná, že ľudia začínajú utekať,“ objasňuje Cílek počiatky veľkých migračních vĺn. „Ako reakcia vzniknú cielené skupiny, ktoré si za odchod žiadajá peniaze a ďalšie peniaze si pýtajú prevádzači. Vznikne tak nový násilný a predátorský systém,“ spresňuje.

Galilejské jazero je hlavným zdrojom pitnej vody v Izraeli
Zobraziť galériu (3)
Galilejské jazero je hlavným zdrojom pitnej vody v Izraeli

Sucho vyženie tisíce utečencov z domovov

A čo bude ďalej? Klimatické modely poukazujú napríklad na vysušovanie severnej Číny. Oveľa väčšie riziko sucha však hrozí v celej stredozemnej oblasti. „Myslím si, že je len otázkou času, keď cena či priamo nedostatok potravín, možno v kombinácii s lokálnymi vojnami, začne z domovov vyháňať nielen skupiny utečencov, ale celé početné mnohotisícové vlny. Zdrojovou oblasťou je primárne tá moslimská, ale historická skúsenosť ukazuje aj na suché oblasti strednej Ázie. Hranica schengenského prostoru je pritom priepustná minimálne na grécko-tureckej  hranici či v niektorých krajinách bývalej Juhoslávie,“ vysvětluje.

„Balkánske štáty sa teda budú musieť vysporiadať s utečencami,“ dopĺňa Cílek, podľa ktorého sa chudobné a už dnes suché časti severnej pologule priblížili nezvládnutelnému rastu populácie, ako aj riziku stúpajúcich letných teplôt a častejšiemu výskytu suchých období. „Zhruba dvadsať klimatických modelov poukazuje na dlhodobé systematické vysušovanie strednej Ázie, severnej Číny, Indie, Pakistanu a Iránu. Osemdesiatosem dokumentovaných populačních kolapsov posledného tisícročia, z ktorých väčšina sa viazala na rýchle či náhle klimatické zmeny, jasne ukazuje, že dejiny veľkých migrácií neskončili,“ uzatvára český odborník.

Odborník načrtol dramatický scenár
Zobraziť galériu (3)

Viac o téme: UtečenciSuchoKlimatické zmeny
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu