Utorok16. apríl 2024, meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf

VIDEO Pracovníkovi banky operujú mozog: On si pri tom hrá na gitare Beatles!

Anthony náročnú operáciu zvládol.
Anthony náročnú operáciu zvládol. (Zdroj: YouTube)

LONDÝN - Brazílčan ohromil lekárov svojou hrou na gitaru. A vôbec nie hocijakou! Anthony Kulkamp Dias (33) bol počas deväťhodinového odstraňovania nádoru pri vedomí a song Yesterday od skupiny Beatles previedol tímu chirurgov, aby sa tak zabránilo zásahu do oblastí mozgu, ktoré ovládajú zmysly, pohyb a reč.

Pracovník banky ešte pred zahraním a zaspievaním hitu od Beatles spustil pieseň Emanuel, ktorú napísal pre svojho novorodeného syna. Neskôr si počas operácie, ktorá bola vykonaná minulý týždeň v nemocnici Nossa Senhora de Conceição v štáte Santa Catarina, vyskúšal aj niekoľko brazílskych country piesní.

"Lekári ma požiadali, aby som zopakoval country pesničku, tak som mal dokonca prídavok," povedal pre brazílsky spravodajský web G1 muž, ktorý hral na gitaru profesionálne 20 rokov a nádor na mozgu mu zistili iba 15 dní po tom, čo sa mu narodil syn.

"Hral som šesť piesní v stanovených momentoch," povedal. "Moja pravá ruka bola trochu slabšia, pretože to bola strana, na ktorej sa operovalo. Tak som zastavil a odpočinul si," dodal.

Hranie na gitaru a rozprávanie povolené lekármi udržiavalo Diasov mozog v bdelom stave, aby nedošlo k zraneniu, ktoré by mohlo ohroziť dôležité mozgové funkcie. "Mozgový monitoring, dôležitý, aby sa zabránilo zraneniu v senzorických, motorických a rečových oblastiach, sa uskutočnil v priebehu operácie," informoval hovorca nemocnice.

"Udržiavaním pacienta v bdelom stave počas chirurgického zákroku môžu byť tieto oblasti sledované v reálnom čase. Je to naozaj veľká výzva pre celý tím, vrátane anestéziológa," povedal riaditeľ kliniky Jean Abreu Machado.

Viac o téme: Anthony Kulkamp Dias
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu