Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Z Európy do USA za hodinu: Američania úspešne otestovali hypersonické superlietadlo

Zobraziť galériu (5)
(Zdroj: media.dma.mil)

WASHINGTON – Američania sa opäť môžu pochváliť unikátnym technologickým zázrakom. Vyvinuli a úspešne otestovali hypersonické superlietadlo, ktoré by mohlo už v roku 2023 lietať nadzvukovou rýchlosťou z Londýna do New Yorku za rovnú hodinu! Zatiaľ sa však plánuje jeho využitie len v oblasti prepravy senzorov, zariadení alebo zbraní, bude to závisieť od pokroku technológií.

Celý projekt vývoja X-51A WaveRider má na starosti vedecká riaditeľka amerických vzdušných síl Mica Endsleyová. „Kým mu došlo palivo, dosiahol až Mach 5 (päťnásobok rýchlosti zvuku, pozn. autora),“ povedala po skúške Endsleyová a dodala: „Bola to veľmi úspešná skúška palubného systému hypersonických zbraní.“

Mica Endsleyová (vľavo)
Zobraziť galériu (5)
Mica Endsleyová (vľavo)  (Zdroj: media.dma.mil)

Predpokladaný termín testovania bol pritom až rok 2020, americké bezpečnostné zložky tak slávia úspech. Experimentálne bezpilotné lietadlá vyvinuté pre potreby amerických vojenských služieb budú mať za úlohu nahradiť pilotov. Armáda tak bude môcť udrieť na ciele v bezpečnej vzdialenosti a bez prípadných strát na životoch. Minulý piatok sa X-51A počas skúšky podarilo letieť dokonca 3 minúty.

Do projektu investovala americká vláda 300 miliónov dolárov, avšak vedci dúfajú, že tieto technológie by sa časom mohli využiť aj v komerčnej rovine. Cestovanie rýchlosťou viac ako 5600 kilometrov za hodinu by spustilo leteckú revolúciu. Nejde, samozrejme, o ojedinelý projekt, aj preto ho chce americká armáda využiť najprv v boji. „Sme letectvo. Čo by sme s touto technológiou mali robiť? Chceme z nej urobiť zbraň,“ vysvetlil Ryan Helbach, laboratórny výskumník.

Z Európy do USA
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: media.dma.mil)

Svojím spôsobom ide o ďalší súboj medzi USA, Ruskom a Čínou. „Číňania dokazujú svoje schopnosti v tejto oblasti. Výhodou hypersonickej technológie nie je len jej rýchlosť, ale aj to, že môže touto rýchlosťou precestovať veľké vzdialenosti,“ zdôrazňuje Endsleyová. Veľkým úspechom tento test možno nazvať aj preto, že napriek dokonalým konštrukčným riešeniam predchádzajúcich prototypov sa nikdy nepodarilo dosiahnuť rýchlosť Mach 5.

Z Európy do USA
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: media.dma.mil)

Ako to vlastne prebiehalo? Bombardér B-52 vo výške asi 15-tisíc metrov nad Pacifikom vypustil elegantný prototyp v tvare strely spolu s pomocnou raketou poháňanou tuhým palivom, ktorá pomohla WaveRideru zrýchliť a následne sa odpojila. Za menej ako pol minúty tak prototyp dosiahol rýchlosť Mach 4,8. Po oddelení pomocnej rakety sa naštartoval motor nazývaný Scramjet, ide o kombináciu náporového a raketového motora.

Z Európy do USA
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: media.dma.mil)

WaveRider teda úspešne preletel viac ako 370 kilometrov za 6 minút, čo je najdlhší nadzvukový let tohto druhu. Odborníci nazývajú túto skúšku historickým úspechom. „Tento test dokazuje, že technológia dozrela do tej miery, že otvára dvere praktickým aplikáciám,“ myslí si Darryl Davis, prezident spoločnosti Boeing Phantom Works, ktorá pomohla prototyp zostrojiť, povedal pre Daily Mail.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu