Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Ututlaná misia: USA mali vo vesmíre tajný raketoplán!

Raketoplán pristál v sobotu na kalifornskej základni Vandenberg
Raketoplán pristál v sobotu na kalifornskej základni Vandenberg (Zdroj: YouTube)

KALIFORNIA - Bezpilotný raketoplán Boeing X-37B, ktorý do vesmíru vyslali americké vzdušné sily USAF, sa po 15 mesiacoch vrátil na Zem. Jeho misia bola klasifikovaná ako čiastočne tajná.

Raketoplán, ktorý vyniesla z floridského mysu Canaveral raketa Atlas V vlani v marci, strávil vo vesmíre 469 dní, aj keď sa pôvodne uvádzalo, že misia potrvá nanajvýš deväť mesiacov. Aj to naznačuje, že jej účelom nebolo len overiť technológie. Tepelný štít a ovládanie v hypersonických rýchlostiach sa otestovali už v roku 2010.

Špekuluje sa, že raketoplán mal špionážne úlohy, buď sledovať čínske satelity, alebo čínsku orbitálnu stanicu, ku ktorej sa v pondelok pripojila kozmická loď Šen čou. Lietal tiež nad Severnou Kóreou a Iránom.

X-37 bol pôvodne vyvíjaný tak, aby ho na obežnú dráhu mohol vyniesť raketoplán Space Shuttle, ale potom bol upravený, aby ho mohla vynášať raketa Atlas. Hlavným dôvodom bola úspora nákladov. Úlohou X-37 má byť schopnosť opravovať vlastné satelity alebo im doplniť palivo či vymeniť panely slnečných batérií.

Raketoplán má dĺžku necelých deväť metrov, malé krídlo o rozpätí necelých päť metrov a motýlkovité chvostové plochy do V. Vzletová hmotnosť je päť ton a priestor pre náklad s hmotnosťou až 300 kg má veľkosť 1,2 x 2,1 metra.

Mnohí podľa jeho tvaru špekulovali, že by mohlo ísť o zbraň. Podľa Space Daily je ale jeho poslanie omnoho menej sprisahanecké a skôr technické a určite oveľa menej zaujímavé, než sa stúpenci konšpiračných teórií domnievajú. Informoval portál novinky.cz.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu