Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

USA vyvinuli superzbraň: Do hodiny udrie všade na svete!

Test hypersonickej strely prebehol úspešne
Test hypersonickej strely prebehol úspešne (Zdroj: defense-update.com)

WASHINGTON - Americká armáda vo štvrtok úspešne vyskúšala hypersonickú strelu, ktorá je schopná letieť rýchlejšie ako zvuk. To jej dáva možnosť zasiahnuť akýkoľvek cieľ po celom svete do menej než hodiny, informuje agentúra AFP.

Pentagon uviedol, že strela, tzv moderná hypersonická zbraň (AHW), odštartovala pomocou rakety z Havaja krátko popoludní SEČ a zasiahla cieľ - atol Kwajalein na Marshallových ostrovoch. Kwajalein leží asi 4000 kilometrov juhozápadne od Havaja.

Americké ministerstvo obrany neuviedlo, akou rýchlosťou strela, ktorá je na rozdiel od balistických rakiet riaditeľná, letela. Test bol zameraný na získanie informácií o aerodynamike, navigácii, kontrole, riadení a technológiách tepelnej ochrany.

Vedci klasifikujú hypersonickou rýchlosť ako takú, ktorá prekročí päťnásobok rýchlosti zvuku. Dolet AHW je menší, než by mal mať HTV-2. Hypersonické zbrane sú súčasťou programu Okamžitého globálneho úderu. Americká armáda do tohto programu investovala 239,9 milióna dolárov (177,7 milióna eur). Vývoj strely, ktorá vo štvrtok podstúpila úspešný test, stál 69 miliónov dolárov (51 miliónov eur).

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu