Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Kyjev sa chváli úspechom: Separatisti včera údajne utrpeli ťažké straty

Člen pluku Zobraziť galériu (3)
Člen pluku "Kiev1" pri Marjinke (Zdroj: SITA)

KYJEV - Najostrejšie boje od vyhlásenia prímeria vo februári tohto roku si na východe Ukrajiny za posledných 24 hodín vyžiadali životy najmenej 80 povstalcov. Vo štvrtok o tom informoval hovorca ukrajinskej armády Andrij Lysenko.

Ďalších vyše 100 separatistov podľa neho utrpelo zranenia pri stretoch neďaleko mestečka Marjinka pri Donecku, ktoré je v rukách vlády. O život prišlo aj päť ukrajinských vojakov a 38 utrpelo zranenia. "Podľa našich operačných informácií nepriateľ utrpel včera ťažké straty," povedal Lysenko, podľa ktorého armáda separatistom zničila najmenej desať obrnených vozidiel.

Ukrajinské ministerstvo obrany v stredu vyhlásilo, že separatisti začali ofenzívu veľkého rozsahu s cieľom zmocniť sa vládnych pozícií pri meste Marjinka, pričom nasadili do boja možno až tisícku vojakov, tanky a delostrelectvo. Ťažké zbrane, ktoré majú byť z frontových línií stiahnuté, použila i druhá strana. Armáda si podľa rezortu svoje pozície udržala a stále má pod kontrolou mesto i jeho okolie. Separatistickí povstalci z rozpútania násilia obviňujú Kyjev.

V ukrajinskej armáde budú môcť bojovať aj cudzinci

Ukrajinský parlament schválil vo štvrtok zákon, ktorý umožní cudzincom slúžiť v ukrajinských ozbrojených silách. Legislatívu musí ešte podpísať prezident Petro Porošenko. Zákon povolí občanom cudzích štátov uzavrieť kontrakt s armádou a bojovať v jej radoch aj pri operáciách proti proruským povstalcom na východe krajiny. Zákon umožní v prípade potreby vyslať na východ Ukrajiny mierotvorcov z OSN alebo EÚ. Cudzinci bojujú v Donbase na strane vládnej armády už aj v súčasnosti, hoci to súčasné zákony nepovoľujú. Nová legislatíva ich zapojenie sa do bojov zlegalizuje.

Šéf NATO opäť obvinil Rusko z dodávok zbraní separatistom na Ukrajine

Severoatlantická aliancia dnes vyhlásila, že Rusko dodáva sofistikované zbrane povstalcom na východe Ukrajiny. NATO tak zopakovalo svoje dlhodobé obvinenia práve v čase, keď dochádza k najhoršej eskalácii bojov medzi kyjevskými vládnymi silami a proruskými separatistami za posledné mesiace. Ukrajinský prezident Petro Porošenko dnes už skôr v prejave v parlamente upozornil armádu, aby bola pripravená na možnosť "totálnej invázie" ruských síl po celej dĺžke spoločnej hranice.

"Máme presné informácie, že Rusko je prítomné na východe Ukrajiny a že dodáva separatistom obrovské množstvá ťažkých, moderných zbraní," povedal generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg novinárom v nórskej metropole Oslo. Citovala ho tlačová agentúra Reuters.

Jens Stoltenberg
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA)

"Raketomety, protilietadlové systémy, vyspelé zbraňové systémy. Separatistom dodali už vyše 1000 jednotiek tohto typu zbraní," vyhlásil Stoltenberg. "Rusko nesie mimoriadnu zodpovednosť (za ukončenie konfliktu), pretože podporuje separatistov a dodáva im ťažké zbrane. Na východe Ukrajiny má aj svoje sily," dodal šéf NATO.

Moskva popiera, že posiela vojakov na Ukrajinu alebo že pomáha vyzbrojovať povstalcov. OSN tvrdí, že v konflikte, ktorý vypukol v apríli 2014, už zahynulo viac ako 6400 ľudí. Stoltenberg, bývalý nórsky premiér, vyzval obe strany konfliktu, aby stiahli svoje ťažké zbrane z frontovej línie a pomohli uplatňovať dohodu o prímerí dosiahnutú vo februári v bieloruskej metropole Minsk.

Kyjev sa chváli úspechom:
Zobraziť galériu (3)

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu