Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Ocenenie pre Róma v Anglicku: Za skvelú prácu ho vyznamená kráľovná Alžbeta II.

Petr Torák a kráľovná Alžbeta II.
Petr Torák a kráľovná Alžbeta II. (Zdroj: Foto: Gipsy TV, SITA)

LONDÝN - Obrovské uznanie sa dostane českému Rómovi Petrovi Torákovi. Budúci mesiac si prevezme vysoké britské civilné vyznamenanie od kráľovny Alžbety II. Za služby rómskej komunite sa rozhodla prepožičať mu Rád britského impéria. Torák príkladne slúži v britskej polícii.

"Pre mňa je to obrovská česť a pýcha niečo také dosiahnuť. Ja samozrejme robím prácu, ktorú milujem, napĺňa ma a ešte som za ňu aj ocenený takýmto spôsobom. Je to pre mňa ohromný bonus, samozrejme si to nesmierne vážim a som na to veľmi pyšný. Dáva mi to oveľa viac sily, aby som naďalej pomáhal našim komunitám," povedal Petr Torák pre Gipsy Tv. Podľa rómskeho policajta je vidieť, že si v Británii ľudí vážia bez toho, aby sa pozerali na ich farbu pleti, či pôvod, ale každému dajú šancu, akú si zaslúžia.

Torák žije v Anglicku už vyše 15 rokov

Ako informuje Český rozhlas, v Spojenom kráľovstve žije Petr Torák od roku 1999, keď po opakovaných fyzických útokoch odišiel z Česka. Do policajnej uniformy sa obliekol v anglickom Peterboroughu. Je známe, že tam žijú početné komunity Čechov, ale aj Slovákov. "Bola to veľká výhoda pre políciu, pretože nepotrebovali prekladateľa, keď tu bol nejaký problém. Poznal som tu veľa ľudí, poznal som ich kultúru a mentalitu," spomína na svoje začiatky Torák.

Rómsky policajt má svoju prácu veľmi rád a nemenil by. Počas služby rieši rôzne prípady, ako je napríklad aj obchodovanie s ľuďmi. Dokonca priznal, že jeden z miestnych gangov vypísal na jeho hlavu odmenu. "Ľudia vedia, že sa na mňa môžu kedykoľvek obrátiť, aj keby to malo byť o tretej ráno. Väčšina ľudí tu na mňa má telefón a vie, že sa im pokúsim pomôcť alebo im poradím, za kým ísť. Znamená to pre mňa ešte väčšiu zodpovednosť, pretože reprezentujtem rómsku a česko-slovenskú komunitu v Peterboroughu," vysvetil.

Zanietená angažovanosť

Torák je spoluzakladateľom Asociácie rómskych policajtov a angažuje sa v rôznych projektoch pre rómsku komunitu. Aj to boli dôvody prečo sa anglická kráľovná rozhodla oceniť ho.

Vrátiť sa do Česka policajt zatiaľ neplánuje. V Británii žije so svojou rodinou. Jeho syn a dcérka naštevujú miestnu školu. "Zostaneme tu, je tu ešte veľa práce," uzavrel Torák.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu