Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Dráma, ktorú sledoval celý svet: Najúspešnejší neúspech v histórii!

Raketa Saturn vynáša kozmickú loď Apollo 13 do vesmíru
Raketa Saturn vynáša kozmickú loď Apollo 13 do vesmíru (Zdroj: SITA)

WASHINGTON - Pred 45 rokmi, 11. apríla 1970, začala dramatická púť americkej vesmírnej lode Apollo 13. Jej let, trvajúci necelých šesť dní, býva označovaný za "najúspešnejší neúspech v histórii kozmonautiky". Trojčlenná posádka síce nesplnila svoj cieľ dostať sa na Mesiac, zato však hrdinsky zvládla poruchu na lodi a bezpečne sa vrátila na Zem.

Misia trinásteho Apolla bola siedmym pilotovaným letom rovnomenného amerického vesmírneho programu. Jej úlohou bolo vysadiť na Mesiaci historicky tretiu ľudskú posádku. V priebehu letu však nešťastne vybuchla jedna z kyslíkových nádrží. Následky detonácie boli veľmi vážne a hlavnou starosťou mužov na palube sa razom stalo ako vôbec prežiť. Podarilo sa im to len vďaka intenzívnej komunikácii s americkým riadiacim strediskom, ktorú astronaut John Leonard Swigert začal legendárnou vetou "Houston, máme problém".

Pútavý príbeh vesmírnej lode inšpiroval v roku 1995 hollywoodskeho režiséra Rona Howarda k nakrúteniu filmu Apollo 13. Divácky úspešná snímka, v ktorom hlavnú úlohu kapitána Jima Lovella stvárnil populárny  herec Tom Hanks, získal dvoch Oscarov.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu