Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Čím mužnejší, tým menej romantický? Dámy, táto štúdia vás bude zaujímať!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock)

BRATISLAVA – Vysoké koncentrácie testosterónu v krvi mladých mužov priamo súvisia s tendenciou menej romantického prežívania lásky. Dokazujú to výsledky najnovšej štúdie fyziológov Univerzity Komenského (UK) v Bratislave.

Ako informovala vedúca oddelenia vzťahov s verejnosťou UK Andrea Földváryová, láska, ako aj iné emócie, je regulovaná hormónmi. Jedným z nich je aj testosterón, ktorého vysoké koncentrácie v krvi sa majú u mladých mužov prejavovať menej romantickým prežívaním a viac zištným štýlom lásky. "Vyplýva to z výskumu fyziológov UK, ktorí vo svojej štúdii sledovali endokrinné faktory zodpovedné za prežívanie lásky u mladých zdravých mužov," spresnila Földváryová.

Ďalším faktorom, ktorý ovplyvňuje správanie mužov v láske, je podľa nej aj miera pôsobenia testosterónu v období pred narodením. Testosterón má mať totiž vplyv na organizáciu mozgu počas vývinu v maternici a moduluje tým poznávacie funkcie, ako priestorové schopnosti či emočné vlastnosti po narodení. "Nízke hladiny testosterónu v tomto období spôsobia, že neskôr v dospelosti sú muži viac romantickí. Naopak, vysoké dávky testosterónu v prenatálnom období predurčujú, že muži sú v dospelosti menej romantickí," približuje jedna z členov výskumu Jaroslava Durdiaková.

Koncentrácie testosterónu prenatálneho obdobia je podľa nej možné odhadnúť podľa pomeru dĺžky dvoch konkrétnych prstov - ukazováka a prstenníka. U mužov je vraj typické, že prstenník je dlhší ako ukazovák. Nižší pomer prstov ukazováka a prstenníka má svedčiť o silnejšom vplyve testosterónu na plod v období pred narodením.

"O širokom účinku testosterónu svedčia aj výsledky výskumu, že vysoké hladiny testosterónu v prenatálnom období môžu súvisieť s pôvodom nadania a lepšou priestorovou orientáciou u mladých chlapcov," uviedla Földváryová.

Výsledky tohto výskumu boli prezentované na Fyziologických dňoch 2015 v Brne a sú súčasťou širšieho a dlhodobého výskumu vplyvu testosterónu na kognitívne a behaviorálne charakteristiky. Ten realizuje UK ako prvá akademická inštitúcia na Slovensku už dve desaťročia.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu