Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Nahliadnite do jedálnička diktátorov: Čo jedli Hitler, Stalin a Saddám Husajn

Kniha Večere diktátorov Zobraziť galériu (7)
Kniha Večere diktátorov (Zdroj: Foto: amazon.com, archív)

LONDÝN - Hitler jedol krupicové knedle, Mussolini si zamiloval taliansku kuchyňu a Kim Čong-Il hodoval na polievke zo žraločích plutiev. Chcete sa stravovať ako diktátori? Nie je to až také nemožné. Ponúkame vám pohľad do jedálnička niektorých obávaných vodcov. Na svete je kniha s názvom Večere diktátorov autoriek Victorie Clarkovej a Melissy Scottovej. Pozrite sa, na čom si pochutnávali tyrani najradšej.

Autorky opísali svoju knihu ako "zmes histórie, fotoalbumov a kuchárky". Odhaľujú pravdu o jedálničkoch diktátorov, ktoré udržiavali tyranov vo forme. "Pevne veríme, že táto kniha čitateľa pobaví a informuje, ale zároveň oboznámi s exotickou kuchyňou a pripomenie, aká môže byť tenká hranica medzi človekom a netvorom," píšu autorky v predslove.

Josif Stalin
Zobraziť galériu (7)
Josif Stalin  (Zdroj: Nový Čas)

Ako cituje autorky denník Daily Mail, večera v spoločnosti ruského komunistického diktátora Josifa Stalina vyzerala ako noc britských študentov. Pitie, bitka, spev a tanec boli samozrejmosťou. Ale zatiaľ čo večery študentov sú o zábave, Stalinove viedli k vyvíjaniu kontroly nad ľuďmi. Cieľom bolo ich ponižovanie a ukazovanie slabín. Spev a tanec nebol výrazom radosti, ale povinný úkon, ktorý vodca vyžadoval. Svojich hostí opíjal tak, aby padali pod stôl, čím opätovne ukazoval svoju nadradenosť.

Stalinove večere často trvali aj šesť hodín. Na stole nemohli chýbať potraviny, typické pre jeho gruzínsky pôvod, ako sú vlašské orechy, cesnak, slivky a granátové jablká.
 

Adolf Hitler
Zobraziť galériu (7)
Adolf Hitler  (Zdroj: jupiterimages.com)

Autorky tvrdia, že zatiaľ čo Hitler mal viac súcitu k zvieratám ako k ľuďom, nebol oddaný vegetarián. Britský šéfkuchár Dione Lucas, ktorý pracoval v hoteli Hamburg v tridsiatych rokoch minulého storočia potvrdil, že nacistický vodca obľuboval vtáčie a najmä holubie mäso a pečeň.

Hitler sa veľmi obával otravy. Mal až 15-tich potravinových ochutnávačov. "Až po uplynutí 45 minút bol pokrm považovaný za bezpečný pre prepravu na Hitlerov stôl," opisujú autorky. Zatiaľ čo ľudia počas druhej svetovej vojny hladovali alebo žili z prídelu, Hitler hodoval ako kráľ. K jeho obľúbeným jedlám patrila špargľa s holandskou omáčkou, zeleninové vývary s malými krupicovými knedlíčkami, pečené papriky, ryža, šaláty, zelenina a dusené mäso.

Benito Mussolini
Zobraziť galériu (7)
Benito Mussolini  (Zdroj: SITA)

Keby diktátor Benito Mussolini dostal šancu ovládnuť celý svet, urobil by všetky pre to, aby bola všade talianska kuchyňa. Ako stojí v knihe, kedysi povedal: "Francúzska kuchyňa bola bezcenná, no talianska je najlepšia na svete." Ale to neznamená, že si pochutnával len na cestovinách a pizzi. Jedným z jeho obľúbených jedál bol menej známy šalát z hrubo nasekaného čerstvého cesnaku, zaliaty olejom a citrónovou šťavou.

Autorky knihy uvádzajú, že Mussolinimu diagnostikovali zväčšenie pečene, zvýšenú hladinu cukru v krvi a deformované hrubého čreva. Držal diétu, ktorá zahŕňala králiky a kurčatá, a to mu prinieslo prekvapivé zlepšenie.

Saddám Husajn
Zobraziť galériu (7)
Saddám Husajn  (Zdroj: SITA)

Ryby boli obľúbeným jedlom notoricky známeho vodcu v Iraku Saddáma Husajna, ktorý vládol so železnou päsťou v rokoch 1937-2006. Kniha poukazuje na to, že ich mohol jesť kedykoľvek počas dňa a miloval ich čo najčerstvejšie. "Stávalo sa, že zobudil personál kuchyne aj o piatej alebo šiestej ráno, aby mu ugrilovali rybu, ktorú práve chytil.“

Svoj bezohľadný, vražedný postoj nezmenil ani pri jedení. "Raz, keď žuval olivy, vypľul ich na kamene so slovami, že ich vypľul ako Izraelitov z ich krajiny."

Muammar Kaddáfí
Zobraziť galériu (7)
Muammar Kaddáfí  (Zdroj: SITA)

Muammar Kaddáfí miloval ťavie mlieko, od ktorého mal perleťovo biely úsmev. Clarková a Scottová uvádzajú, že kozmetické ošetrenie malo nepríjemné vedľajšie účinky. Ťavie mlieko Kaddáfí rád pil, od čoho mohol mať brilantne biely úsmevu, no pokazilo mu to trávenie, trpel nekontrolovateľným nadúvaním. "Na návšteve v jeho stane v roku 2004 Tony Blair neprijal pohár ťavieho mlieka, aby nemal podobné ťažkosti," píše sa v knihe.

Jedným z jeho obľúbených jedál bol pokrm z vlasti, a to ťavie mäso s kuskusom. Tiež mal rád taliansku kuchyňu, aj keď vykázal Talianov z Líbye.

Kim Čong - Il
Zobraziť galériu (7)
Kim Čong - Il  (Zdroj: Foto: amazon.com, archív)

Kniha odhaľuje, že vodca Severnej Kórey Kim Čong-Il bol tak náročný, ako bol krutý. "Stovky jeho nešťastných ľudí, bolo prijatých do projektu zachovania jeho zdravia a vitality prostredníctvom stravy. Zamestnal malú armádu žien. Mali na starosti každé zrnko ryže, ktoré smerovalo na jeho tanier. Všetky zrnká museli mať jednotnú veľkosť, tvar a farbu. Musela byť varené nad ohňom pri použití stromov, ktoré boli zrezané z vrcholu hory v blízkosti čínskych hraníc."

Miloval sushi a ryby. Kedysi vyhlásil, že by ich mohol jesť také surové a čerstvé, "keď ešte lapali po dychu a vrteli chvostom". Ďalším dôkazom o jeho krutosti bolo aj to, že "živé homáre chované len pre neho prepravovali na vlaku cez Sibír počas jeho cesty do Moskvy, pričom Severokórejčania hladovali," stojí v knihe Večere diktátorov.
 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu