Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Zora Illiáš-Czoborová: 6 rád, ako zostať vo forme

Zora Czoborová Zobraziť galériu (3)
Zora Czoborová (Zdroj: konferencia Work in Balance)

Nájsť vnútornú rovnováhu, správne si zadeliť čas tak, aby zostal priestor nielen na pracovný život, ale aj pre rodinu a vlastný rozvoj, to je naozaj nesmierne náročné, no viac ako kedykoľvek predtým dôležité.

Štúdie, ako aj samotný život dokazujú, že tí, ktorí sa pravidelne venujú športu a sú zvyknutí na fyzický tréning, jednoznačne rýchlejšie a s väčšou chuťou zvládajú stres, pracovný nápor, dokážu lepšie a pokojnejšie komunikovať so spolupracovníkmi, ale hlavne sa cítia fyzicky veľmi zdravo. Pozitívne skúsenosti so športom má aj bývalá štvornásobná majsterka Slovenska vo fitnes, majsterka sveta v aerobiku v rokoch 1994 – 2002, autorka vlastných cvičebných techník, ako je napríklad Zoralates, ktoré je zamerané na odstránenie bolestí chrbta a spevnenie svalového tonusu, Zora Illiáš-Czoborová. Prečítajte si jej odporúčania.

1. Všetko sa začína v hlave. Za tie roky, čo pracujem v oblasti fitnes, či už ako bývalá športovkyňa, ale najmä v posledných rokoch ako trénerka a motivátorka, som stretla mnohých manažérov s nadštandardnými príjmami, ktorí však stratili kvalitu života, majú zdravotné problémy, bolesti, sú vystresovaní a v podstate dosť nešťastní, pretože nenašli vlastný zmysel života. Zreorganizovaním ,,hlavy“, vytvorením návykovosti na pravidelný pohyb sa u nich okamžite odstránila nespavosť, stavy psychickej vyčerpanosti a vyhorenia.

2. Robiť prácu, ktorá baví. Sama viem, aké to je, keď robíte napríklad prácu, ktorá vás nebaví. Aj ja mám za sebou takúto skúsenosť. Po vysokej škole som sa zamestnala na pozícii asistentky. Práca, ktorá mala byť hlavne o cestovaní, sa zmenila na sedavé zamestnanie za počítačom s pevným pracovným časom. Bola som taká nešťastná, že som za dva mesiace pribrala  16 kíl. Hanbila som sa a vyhýbala sa stretnutiam a čím som bola nešťastnejšia, tým viac som sa prejedala. Až som sa napokon rozhodla, že už viac nechcem byť zakomplexovanou guľkou. Odišla som z práce a začala som cvičiť. Sústredila som sa v hlave na jediný cieľ, získať späť peknú postavu a lepší pocit zo samej seba. Viem pochopiť ženu, keď za mnou príde odhodlaná, no nevie, ako začať. Myslím si, že si každý sám musí uvedomiť, akú kvalitu života chce žiť. Podľa mňa je lepšie sa uskromniť, ale žiť plnohodnotnejšie, pretože zdravie máme len jedno. Práve šport, s tým spojený pravidelný tréning a  neustály režim ma naučil, že cesta je cieľ a nie peniaze. Mne musí práca, ktorú robím, dávať zmysel. Napríklad, ak niekomu pomôžem vrátiť mu kvalitu života a odstránim najmä jeho zdravotné bolesti.

3. Zaujať správny prístup, vlastný postoj k akejkoľvek situácii či problému. Tiež mi istý čas, trvalo kým som pochopila a naučila sa prijať fakt, že život je o sínusoide, že nemôže byť stále len dobre alebo len zle. Šport ma naučil, že treba byť neustále aktívny. Nečakať, že sa to vyrieši akosi samo.

4. Vedieť sa odmeniť a vychutnať si dosiahnuté výsledky. Harmónia a vnútorná rovnováha sú pre mňa nesmierne dôležité, dávajú mi pocit stability. Nedokázala by som ísť po celý rok naplno bez prestávky. Som schopná stále na sebe pracovať a neuspokojiť sa so súčasným stavom, no zároveň, keď niečo dosiahnem, viem si to vychutnať. Viem sa zastaviť a odmeniť, keď dosiahnem vytýčené ciele.

5. Dodržiavať disciplínu a režim. Ľudí, s ktorými pracujem, sa snažím neustále povzbudzovať, vypestovať v nich disciplínu prostredníctvom športu a pozitívny návyk na pohyb. Dodávam im odvahu a energiu. Pripomínam im, že len oni na to majú, nikto iný ich neposunie tam, kam sa chcú dostať. Môj denný režim je približne rovnaký, ráno vstávam väčšinou o šiestej, idem do fitka, okolo desiatej riešim agendu okolo podnikania, pracovné stretnutia a najneskôr o tretej popoludní sa snažím skončiť, aby som mohla byť s manželom.

6. Necvičiť sám, ale hľadať si spojencov. Cvičenie na pracovisku malo vo firmách, ktoré si ma angažovali či už v USA, ale aj v Európe, obrovský ohlas. Ľudia sa začali zdravšie stravovať, kolegovia sa vzájomne podporovali a čo je dôležité, odbúrali aj pracovný stres. Spoločnosti hodnotili takúto investíciu do zamestnancov ako veľmi pozitívnu v podobe zdravých nadštandardných medziľudských vzťahov, väčšej chuti do práce a vyššej výkonnosti. Bolo by úžasné, keby aj firmy na Slovensku pomocou rôznych bonusov naštartovali tých, ktorí nemajú ešte vytvorený vzťah k pravidelnému športovaniu. Takže vítam akúkoľvek aktivitu týmto smerom, ako je napríklad komplexná konferencia Work in Balance, zameraná na propagáciu
zdravého životného štýlu vo firmách, ktorá bude začiatkom novembra v Bratislave.

Ideálne je využiť na cvičenie buď skoré ranné hodiny ešte pred začiatkom pracovného času, alebo obedňajšiu prestávku. Rýchle cviky na prebratie počas obeda: 30 – 50 drepov, 20 – 30 kľukov, 30 – 50 brušákov, 20 výskokov z podrepu, nadväzne 1 min. statický stoj na jednej nohe v ,,lastovičke“ (môžete si pomôcť pridržaním sa o stenu alebo stoličku) a na záver hlboký predklon, vyššia forma stoj na hlave s nohami opretými o stenu a prekrvenie hlavy, tzv. cievna gymnastika do momentu, až pokiaľ vydržíte tlak v čelovej časti. (Pozor , poslednú výdrž môžu robiť len ľudia, ktorí nemajú problém s krvným tlakom a srdcom).

Vstupenky na konferenciu Work in Balance si môžete zakúpiť v sieti PREDPREDAJ.SK.

- reklamná správa -

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu