Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

V roztopenom ľade našli po sto rokoch denník dobyvateľa južného pólu!

Levick skúmal sexuálny život tučniakov Zobraziť galériu (5)
Levick skúmal sexuálny život tučniakov (Zdroj: AHT)

WELLINGTON - Topiaci sa ľad na Antarktíde odhalil denník člena antarktickej expedície kapitána Roberta Scotta. Zošit bol ukrytý v ľade viac než storočie a patril Georgovi Murrayovi Levickovi, ktorý bol počas výpravy na južný pól nielen fotografom, ale aj zoológom a lekárom.

Zápisky odpočívali v topiacom sa snehu pri prístrešku, ktorý slúžil expedícii ako jedna zo základní. „Ide o úžasný objav, o časť, ktorá chýbala k rekonštrukcii výpravy,“ povedal výkonný riaditeľ Antarktickej nadácie Nigel Watson. Nadácia o objave informovala tento týždeň.

Písmo na stránkach je stále čitateľné, avšak väzba zošita sa rozpadla, preto bol denník prevezený na Nový Zéland, kde bude zreštaurovaný a zviazaný. Potom by sa mal vrátiť späť do Antarktídy, kde má nadácia v správe päť miest, ktoré ku svojim výpravám použili Scott, Ernest Shackleton a Edmund Hillary.

Levick skúmal sexuálny život
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: AHT)

Keď Scottova expedícia dorazila v roku 1911 do Antarktídy, rozdelila sa na dve skupiny. Tá, ktorá bola vedená Scottom, sa 17. januára 1912 dostala k južnému pólu, aby zistila, že ju o niekoľko týždňov predišiel Nor Roald Amundsen. Na spiatočnej ceste Scott a jeho ľudia zahynuli kvôli extrémne zlému počasiu a tiež pre nedostatok potravín.

Levick skúmal sexuálny život
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: AHT)

Autor denníka patril k druhej skupine, ktorá sa vydala pozdĺž pobrežia k štúdiu kolónie tučniakov a tuleňov. Skorá zima ale skupinu uväznila v ľade, a preto sa k nej nemohla dostať loď, ktorá ich mala odviezť späť. Zimu výprava prečkala v prístrešku vyhĺbenom v ľade. Ako potrava jej slúžili tučniaky, tulene a ako palivo používala podľa denníka The Guardian veľrybí tuk.

Levick skúmal sexuálny život
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: AHT)

Levick neskôr opísal sexuálny život tučniakov, ale publikácie sa jeho poznatky dočkali až po sto rokoch, pretože počas jeho života boli považované za nemravné.

Nájdený denník je výpočtom dát a popisom detailov fotografií zo začiatku expedície.Levick sa po návrate zapojil do bojov 1. svetovej vojny a v priebehu 2. svetovej vojny sa potom vrátil k námorníctvu a pomáhal s výcvikom techniky prežitia. Zomrel roku 1956 vo veku 80 rokov.

Levick skúmal sexuálny život
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: AHT)

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu