Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Šialený protest ruského van Gogha: Vytiahol mäsiarsky nôž a začal si krájať ucho!

Pjotr Pavlensky obetoval svoj ušný lalôčik Zobraziť galériu (4)
Pjotr Pavlensky obetoval svoj ušný lalôčik (Zdroj: tsn.ua, Youtube)

MOSKVA - Nie je to prvý raz, čo nahý Pjotr Pavlensky svojím protestným správaním šokoval verejnosť. Preslávil sa napríklad tým, že si pribil miešok k Červenému námestiu, zošil si ústa zo solidarity k ženskej punkovej skupine Pussy Riot alebo sa zabalil do ostnatého drôtu pred vládnou budovou. Tentoraz sa rozhodol svojrázne zasiahnuť voči Putinovej politike.

„Nôž oddeľuje ušný lalôčik od tela. Betónová stena psychiatrie oddeľuje zdravých od šialených pacientov,“ vyhlásil ruský aktivista a umelec  o svojom verejnom vystúpení, ktoré nazval „Separáciou“. Psychiatria slúži politickým cieľom a polícia oddeľuje zdravých od šialených...

Šialený protest ruského van
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: tsn.ua, Youtube)

Nahý Pavlensky vyšiel na okraj strechy moskovského Štátneho vedeckého centra pre sociálnu a súdnu psychiatriu, ktoré je známe skúmaním „mentálne nestabilných“ pacientov počas sovietskej éry. Umelec chcel protestovať proti psychickým vyšetreniam politických protivníkov. Keď mu po hrudi začali tiecť pramienky krvi, diváci pochopili, že si ušný lalôčik skutočne odrezal. Po jeho výstupe sa ho chopila polícia a odobrala mu kuchynský nôž.

Šialený protest ruského van
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: tsn.ua)

Pjotr Pavlensky, ktorý je aktuálne v nemocnici, bol pred svojím krvavým výstupom v domácom väzení. Minulý týždeň si vyšetrovací výbor „objednal“ ďalšie psychiatrické vyšetrenie aktivistu, pretože bol obvinený z vandalizmu počas protestu na podporu Ukrajiny. Podľa Pavlenskeho právnika je muž, ktorý bol už trikrát psychicky vyšetrený, duševne zdravý, čo potvrdili aj odborníci. Informáciu priniesol spravodajský magazín Vocativ.

 

 

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu