Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Brutálny protest: Nahý Rus si pribil genitálie k zemi!

To muselo bolieť
To muselo bolieť (Zdroj: liveleak)

MOSKVA - Pätnásť dní väzenia za výtržníctvo hrozí avantgardnému škandalóznemu umelcovi Pjotrovi ​​Pavlenskému, ktorý si cez víkend pribil klincom genitálie k dlažbe Červeného námestia. Akciou nazvanou "Fixácia" chcel varovať pred apatiou a nečinnou odovzdanosťou ruskej spoločnosti.

Dvadsaťdeväťročný Pavlenskij sa v nedeľu popoludní objavil nahý na centrálnom námestí ruskej metropoly a pribil si miešok k zemi. Šokovaní policajti najskôr umelca prikryli plachtou, pričom genitálie pribité klincom do medzery medzi dlažobnými kockami mu uvoľnili až po hodine a pol. Potom mladíka previezli do nemocnice, ktorú po krátkom ošetrení opustil. Hospitalizáciu odmietol a noc strávil v policajnej cele.

Pjotr svoju protestnú akciu vykonal v deň, kedy v Rusku svoj ​​profesijný sviatok oslavovali príslušníci bezpečnostných zložiek. Vo svojom vyhlásení napísal, že jeho protest je treba chápať ako "metaforu apatie, politickej ľahostajnosti a fatalizmu terajšej ruskej spoločnosti". Tá vraj svojou nečinnosťou približuje krajinu k modelu policajného štátu. Dnes sa mal Pavlenskij postaviť pred moskovským obvodným súdom, ale sudkyňa Jelena Stašinová pojednávanie z procedurálnych dôvodov preložila na iný termín.

Video nie je vhodné pre maloleté osoby a osoby s citlivou povahou

Svojský radikál už v minulosti niekoľkokrát vyvolal svojimi skutkami pozornosť ruských médií. Vlani v máji sa pred petrohradskou radnicou objavil nahý. Jeho jediným "odevom" bol ostnatý drôt, ktorým omotal svoje telo. Chcel tak vyjadriť stav človeka žijúceho v represívnom politickom systéme. O dva mesiace neskôr si zas demonštratívne zošil pery, aby protestoval proti odsúdeniu členiek punkovej skupiny Pussy Riot. Ich koncert v moskovskom kostole, ktorým chceli hudobníčky protestovať proti vplyvu cirkvi na ruskú politiku, označil za "ozvenu činov Ježiša Krista".

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu