Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Kňaz kandiduje za komunistickú stranu: V ktorom meste je táto absurdnosť realitou?

Rostislav Kotrč (40), kňaz Cirkvi československej husitskej, kandiduje za komunistickú stranu. Zobraziť galériu (2)
Rostislav Kotrč (40), kňaz Cirkvi československej husitskej, kandiduje za komunistickú stranu. (Zdroj: cirkev-chlumec.cz)

CHLUMEC NAD CIDLINOU – Česi sa ešte stále úplne nespamätali zo zoznamu kandidátov v nadchádzajúcich komunálnych voľbách. Najviac šokoval Rostislav Kotrč (40), kňaz Cirkvi československej husitskej z malého mestečka v okrese Hradec Králové, ktorý kandiduje za komunistickú stranu. Bývalý policajt navyše za sebou nemá podporu predstavených.

Na kandidátke Komunistickej strany Čiech a Moravy (KSČM) sa ocitol na druhej priečke, podľa vyjadrení Taťány Lankašovej sa dokonca pokúšal stať sa riadnym členom tejto strany. „Usiloval o vstup do našej strany, ale dohodli sme sa, že bude rozumnejšie, aj vzhľadom na jeho vzťah k cirkvi, aby zostal iba našim sympatizantom,“ povedala pre iDnes.cz Lankašová.

Kotrč, kedysi elitný policajt v protikorupčnom útvare, nevidí žiaden stret medzi kňazstvom a komunizmom, napriek tomu, že tento režim cirkvi nikdy nebol naklonený. „Viem, že pre mnohých ľudí je to ťažko pochopiteľné. Myslím, že je to vplyvom neustálej mediálnej masáže a zlého chápania historických a teologických súvislostí,“ háji svoje názory Kotrč.

Rostislav Kotrč (40), kňaz
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: cirkev-chlumec.cz)

Nechápe to však ani biskup královohradeckej diecézy husitskej cirkvi Pavel Pechanec: „Úprimne, je to veľmi neštandardná a ošemetná záležitosť. Máme odporúčanie, že keď už sa chceme zaoberať komunálnou politikou, mali by sme kandidovať skôr za nezávislé zoskupenia.“

Pritom českí husiti sa už v roku 1968 postavili proti sovietskej okupácii aj za cenu uväznenia niektorých kňazov. Kotrč sa k tejto cirkvi pridal v roku 1999, no polícii tak povediac ostal verný. Je totiž generálnym vikárom Kresťanskej policajnej asociácie. Počas konfrontácie s minulosťou komunistickej strany len skonštatoval, že dnešní komunisti sú iní, ako boli tí v 50.-tych rokoch.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu