Sobota11. máj 2024, meniny má Blažena, zajtra Pankrác

Pandémia AIDS: Vieme, kedy a kde začalo toto smrteľné zlo!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: nationalgeographic.com, ztopics.com)

LONDÝN - Pandémia AIDS, ktorou sa na celom svete nakazilo už vyše 75 miliónov ľudí, začala podľa všetkého po roku 1920 v konžskej metropole Kinshase. K tomuto záveru dospeli vedci skúmajúci genetický pôvod vírusu HIV, ktorý chorobu spôsobuje. K rýchlemu rozšíreniu choroby podľa nich prispeli historické okolnosti: najmä rýchly rast populácie a megalomanský projekt vtedajšej belgickej koloniálnej správy na stavbu železničnej siete.

Tím odborníkov z univerzít v anglickom Oxforde a belgickom Leuvene svoje zistenia uverejnil v odbornom časopise Science. Experti sa snažili vytvoriť akýsi rodokmeň vírusu HIV, aby vystopovali, odkiaľ sa vzal. Skúmali pritom jeho genetický kód a najrôznejšie mutácie.

"V dnešných génoch nájdete odtlačok histórie, zanechala v nich prostredníctvom mutácií svoje stopy, ktoré sa nedajú odstrániť," vysvetlil profesor Oliver Pybus z Oxfordskej univerzity, ktorý bol jedným z vedúcich výskumu. Práve vďaka starostlivej analýze mutácií vírusu došli vedci na to, kedy a kde sa vírus s najväčšou pravdepodobnosťou začal prvýkrát šíriť.

Pandémia AIDS: Vieme, kedy
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: nationalgeographic.com, ztopics.com)

HIV sa podľa nich rozmohol najmä v 20. rokoch v konžskej metropole Kinshasa, ktorá sa vtedy volala Léopoldville. Tam sa v tej dobe kvôli stavbe železničnej siete sťahovali milióny robotníkov a prevaha mužov znamenala aj rozkvet obchodu so sexom. Čerstvo nakazení sa potom vďaka ľahko dostupnej doprave vracali do svojich domovských dedín, kde chorobu šírili ďalej. V nasledujúcich desaťročiach tak pandémia postupne zasiahla ďalšie oblasti Konga a potom aj iné africké krajiny.

Pandémia AIDS: Vieme, kedy
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: nationalgeographic.com, ztopics.com)

Vírusom HIV sa doteraz nakazilo 75 miliónov ľudí, najmenej 25 miliónov z nich nakoniec chorobe podľahlo. V súčasnosti je nakazených 35 miliónov, veľká väčšina z nich žije v chudobných a rozvojových krajinách, pričom najhoršie postihnutou oblasťou je subsaharská Afrika.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu