Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Strašidelné zvuky nad Bratislavou: Nastala hodina pravdy, šokujúce fakty o jave z vesmíru!

Tajomné zvuky na Dlhých Dieloch
Tajomné zvuky na Dlhých Dieloch (Zdroj: YouTube)

BRATISLAVA - Presne pred rokom sa v Bratislave začali ozývať záhadné zvuky, ktoré ľuďom doteraz nedajú spávať. O ich pôvode sa toho našpekulovalo naozaj veľa. Teraz sa ale zdá, že konečne prichádza vysvetlenie, ktoré by sa mohlo zakladať na pravde.

Koncom septembra 2013 nám do redakcie písalo množstvo vystrašených čitateľov. Ich správy mali rovnakého menovateľa - tajomné zvuky, ktoré ich zobudili zo spánku v hlavnom meste. Bolo ich počuť v Ružinove, Petržalke, Novom Meste i Trnávke. Viacerí obyvatelia dokonca volali na políciu a žiadali ich o vysvetlenie.

Prvé teórie hovorili, že zvuky mohli byť spôsobené činnosťou rafinérie Slovnaft, čo však jej predstavitelia rázne vylúčili. Najviac sa však špekulovalo o tom, že pôvodcom zvukov sú bratislavské teplárne. Priznala to aj samotná hovorkyňa podniku. "Zvuky, ktoré boli zaznamenané dnes v noci pri Martinskom cintoríne, môžu skutočne súvisieť so spustením vykurovacej sezóny. Konkrétne s krátkodobým vypúšťaním pary," povedala Topkám pred rokom Jarmila Galandáková.

Lenže tieto slová upokojili Bratislavčanov len nakrátko. Desivé zvuky sa totiž ozývali mestom niekoľko nocí za sebou, čo vylučuje jednorazové vypúšťanie pary. Martin z Ružinova dokonca na oficiálne stránky Bratislavy napísal: "Celkom ma zaráža, ako všetci píšu o tom, čo počuli, ale o tom, čo bolo na oblohe, už nepíše nikto. Spolu so zvukom sa na nej objavil obrovský kruh z mrakov. Vnútri kruhu bolo úplne prázdno a za ním bol nejaký čierny, hustý, akoby dym. Neviem to presne špecifikovať. Mraky, ktoré tvorili kruh, boli rôznofarebné."

Podivné zvuky však nie sú len doménou Bratislavy. Už niekoľko rokov sa ozývajú po celom svete - v Európe, Kanade, Mexiku či Austrálii. Ľudia hukot prirovnávajú k trúbeniu, prípadne stonaniu. Aj v týchto prípadoch sa písalo o viacerých teóriách. Podľa milovníkov konšpiračných teórií za zvukmi stojí americké výskumné zariadenie HAARP, ktoré dokáže ovládať počasie aj myšlienky ľudí.

Pravda je však zrejme niekde celkom inde. Niektorí astrofyzici tvrdia, že za všetko môže prírodný jav známy ako "spacequake", čiže priestorové alebo vesmírne zemetrasenie, píše český portál cez-okno.net. Presnejšie ide o chvenie, vibrácie, vychádzajúce z magnetického poľa Zeme. Neprejavujú sa len vo vesmíre, ale môžu dosiahnuť aj povrch Zeme v podobe elektromagnetických ozvien. Spacequake možno v istom zmysle porovnať so skutočným pozemským zemetrasením, pretože podľa výsledkov meraní, ktoré boli zverejnené v roku 2010 v odbornom časopise Geophysical Research Letters, možno celkovú energiu spacequake prirovnať k hodnotám pozemského zemetrasenia o sile 5.-6. stupňa Richterovej stupnice.

Podľa ruského geofyzika Elsina Chalilova sú hlavnou podstatou generované akustické gravitačné vlny, zapríčinené zvýšenou slnečnou aktivitou. Maximum 24. cyklu slnečnej aktivity pripadá práve na roky 2013 - 2014.

Vykurovacia sezóna sa na Slovensku začne o pár týždňov. Zažijú obyvatelia slovenskej metropoly opäť nepríjemné prebudenie zo spánku, alebo je pravda úplne iná?

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu