Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Zázrak evolúcie: Vtáky sa prispôsobili najhoršej katastrofe v dejinách

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: chernobylfoundation.org)

ČERNOBYĽ - Evolúcia skutočne dokáže divy. Takmer tri desaťročia po najhoršej nukleárnej katastrofe v dejinách ľudstva sa zdá, že vtáky sa dokázali prispôsobiť dlhodobej radiácii. Nielenže v nej dokážu prežiť, niektoré z nej dokonca profitujú.

Ionizujúca radiácia poškodzuje bunky produkciou reaktívnych zlúčenín zvaných voľné radikály. Telo sa proti nim bráni vďaka antioxidantom, no ak ich hladina príliš klesne, radiácia spôsobí genetické poruchy a oxidačný stres, ktorý vedie k starnutiu a smrti. Predošlé štúdie ukázali, že dlhodobé vystavenie žiareniu u zvierat spôsobilo vyčerpanie zásob antioxidantov a zvýšilo oxidačné škody. „Teraz sme zaznamenali presný opak,‟ hovorí španielsky vedec Ismael Galván.

Zázrak evolúcie: Vtáky sa
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: mindlesswanderings.com)

So svojím tímom v mŕtvej zóne v okruhu 30 kilometrov od vybuchnutého reaktora odchytil 152 jedincov zo 16 rôznych druhov vtákov. Na ôsmich rôznych miestach namerali úroveň radiácie od 0,02 do 92,9 mikrosievertov za hodinu. Odchyteným vtákom odobrali vzorky peria a krvi. V perí merali úroveň pigmentu melanínu a v krvi zase zisťovali hodnoty antioxidantu glutatiónu, oxidačného stresu a poškodenia DNA.

Výsledky ich šokovali. Čím vyššiu hodnotu radiácie na mieste odchytu namerali, tým vyššia bola úroveň antioxidantov aj celková telesná kondícia. U týchto jedincov sa znížil aj zaznamenaný oxidačný stres a vedci tiež zistili menej poškodení DNA. Platilo to však len v prípade, že produkovali viac eumelanínu (čierny a hnedý pigment). Vtáky, ktoré produkovali viac červeného feomelanínu, boli zraniteľnejšie. Napriek tomu ide o prvý dôkaz, že zvieratá aj ľudia sa dokážu prispôsobiť dlhodobej ionizujúcej radiácii.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu