Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Kultová FOTO je jednou z najsilnejších 20. storočia: Prečítajte si jej príbeh!

Tankový muž sa snaží zastaviť kolónu vlastným telom Zobraziť galériu (4)
Tankový muž sa snaží zastaviť kolónu vlastným telom (Zdroj: nytimes.com, imgur.com, petapixel.com)

PEKING - Je svetovo preslávený a pritom anonymný. Muž, ktorý stál sám pred kolónou tankov na pekinskom námestí Tchien-an-men, aj po 25 rokoch pretrváva ako symbol mierového protestu a odporu. Zachytilo ho niekoľko fotoaparátov a "tankový muž" sa stal jednou z najvýraznejších fotografií 20. storočia. Snímok nezabudnuteľnej sily sa dočkal nespočetných reprodukcií, aj keď v Číne je nemilosrdne cenzurovaný.

Bolo tesne predpoludním 5. júna 1989. Oblečený v bielej košeli a s nákupnou taškou v ruke, kráčal muž po námestí deň po tom, čo čínski vojaci zabili stovky prodemokratických protestujúcich v samotnom srdci Pekingu. Uprostred širokej triedy na severnej strane námestia, kde už neboli žiadni študenti snívajúci o demokracii, sa muž zastavil proti kolóne tankov a obrnených vozidiel, tiahnucich sa ďaleko po ceste.

Kultová FOTO je jednou
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: nytimes.com, imgur.com, petapixel.com)

Totožnosť a ďalší osud muža zostávajú neznáme. Prvý tank sa ho údajne snažil obísť, ale on sa mu zakaždým postavil do cesty. "Mám pocit, ako by si hovoril: 'Nenechám vás prejsť, ustúpte. My sme pripravení tu zomrieť'," hovorí prominentný pekingský disident Chu Ťia. "To, čo urobil, symbolizuje ducha mladých ľudí tej doby," citovala ho agentúra AFP.

Protestujúci vyliezol na tank a začal diskutovať s členom jeho posádky, zatiaľ čo vzduchom sa ozvali výstrely. Zliezol dole a mávol na kolónu, aby ustúpila späť. Keď sa prvý tank pokúsil okolo neho prejsť, skočil mu znovu do cesty, aby ho zastavil. Nakoniec ho odvliekli preč dvaja muži; podľa niektorých išlo o príslušníkov tajnej polície, podľa iných o znepokojených okoloidúcich.

Ten stret trval len niekoľko minút. Ale pokoj a odvaha "tankového muža" mu zabezpečili miesto v dejinách. Záhadou však ostáva jeho zmiznutie, pravdepodobne pričinením bezpečnostných síl. Po štvrť storočí sa okolo neho rozvíjajú rôzne teórie, ale objavilo sa len málo faktov. Niektorí ho identifikovali ako Wang Wej - lina, ale toto meno nebolo nikdy potvrdené. Nepodarilo sa zistiť ani totožnosť vodiča tanku, ktorý ho odmietol prejsť.

Rovnako ako mnoho iných sa aj Chu Ťia pokúsil protestujúceho muža nájsť a dokonca poprosil známeho v armáde, aby mu pomohol vystopovať vojaka riadiaceho prvý tank. Všetky snahy ale boli neúspešné. A čínske úrady sa zahalili nepriepustným múrom mlčania.

Rok po zákroku na námestí Tchien - an - men americká televízna reportérka Barbara Waltersová ukázala fotografiu "tankového muža" vtedajšiemu číslu jedna čínskej komunistickej strany Ťiang Ce-minovi. "Máte tušenie, čo sa stalo s týmto mužom?," spýtala sa. Nervózny Ťiang odpovedal, že tanky ho nerozdrvili . Čokoľvek iné, než že podľa neho nebol zabitý, ale odmietol povedať.

Fotografia "tankového muža" sa medzitým stala jednou z najznámejších všetkých čias po celom svete - s výnimkou samotnej Číny. Od roku 1989 sa dočkala nespočetných "recyklácií " - použili ju skupiny ochrancov ľudských práv, reklamné kampane aj satirici. Parodická verzia sa objavila v seriáli Simpsonovci, kde Homer Simpson odmieta ustúpiť kolóne taxíkov.

Kultová FOTO je jednou
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: nytimes.com, imgur.com, petapixel.com)

V minulom roku sa na internete stala veľkým hitom satirická verzia fotky, kde tanky nahradila kolóna veľkých gumových kačičiek. A Čína zareagovala po svojom - v internetových vyhľadávačoch začala cenzurovať spojenie "veľká žltá kačica".

Kultová FOTO je jednou
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: nytimes.com, imgur.com, petapixel.com)

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu