Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Dovolenka v Španielsku sa môže zmeniť na nočnú moru: Pozrite si, aké pokuty vám hrozia!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: curbed.com)

MADRID – Španielski policajti sa rozhodli udržiavať poriadok na cestách tak extrémne prísnymi postihmi, že na dovolenke si radšej zaplaťte taxík. Pokuta by vás mohla zruinovať!

V obľúbenej dovolenkovej destinácii vstúpil do platnosti nový sadzobník pokút. A sú tak závratne vysoké, že si každý vodič radšej trikrát rozmyslí, či sa bude ponáhľať do ciela, alebo vyrazí na cestu skôr. Veď uznajte. Za prekročenie maximálnej povolenej rýchlosti čo i len o jediný kilometer za hodinu vám po novom policajti môžu napariť pokutu až do výšky 500 eur.

Výraznejšie prekročenie limitu stojí 600 eur. Slabou útechou je aspoň fakt, že na niektorých diaľniciach zvýšili maximálnu povolenú rýchlosť zo 120 na 130 km/h, no naopak na mnohých cestách najmä v husto obývaných častiach miest obmedzili rýchlosť len na 20 km/h. Zákonodarcovia pritom mysleli aj na špekulantov, ktorí by chceli „vybabrať“ s predpismi pomocou rušičiek. Za antiradar a podobné zariadenia vodič zaplatí rovných 6 000 eur!

Nevyplatí sa ani jazda pod vplyvom alkoholu či drog. V Španielsku síce je povolených 0,5 miligramu alkoholu na liter krvi, čo zodpovedá napríklad jednému malému pivu, no keď si pred jazdou dáte dve, počítajte s pokutou tisíc eur. A pred cestou si skontrolujte aj platnosť povinného zmluvného poistenia za škody spôsobené prevádzkou vozidla. Jazda bez platnej poistky vám z bankového účtu ukrojí 1 500 eur.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu