Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Nájdený papyrus nie je podvrh: Ježiš Kristus žil vo vzťahu, mal ženu!

Papyrus, ktorý obsahuje slová o Ježišovej žene, nie je podľa vedcov podvrh
Papyrus, ktorý obsahuje slová o Ježišovej žene, nie je podľa vedcov podvrh (Zdroj: SITA)

CAMBRIDGE - S neuveriteľným objavom prišla profesorka Karen Kingová z Harvardovej univerzity. Tvrdí, že staroveký papyrus obsahuje v koptčine text, ktorý naznačuje, že Ježiš mal ženu. Papyrus nie je podľa nej sfalšovaný, k tomuto záveru došla po niekoľkých dôkladných testoch. V dokumente možno nájsť dialóg, v ktorom Ježiš hovorí o svojej žene. Ak by bola pravda, že by Ježiš mal za svojho pozemského života partnerský vzťah, išlo by o veľký rozpor s tradičnou kresťanskou vierou.

Profesorka tvrdí, že papyrus takmer s istotou pochádza od starovekých egyptských kresťanov. Jeho vznik sa zhruba datuje do ôsmeho storočia. Správu o tomto poznatku uverejnila v časopise Harvard Theological Review. Pravosť dokumentu majú potvrdzovať výsledky testov založených na rozpade rádioaktívneho uhlíka, ale aj skúmanie chemického zloženia použitého atramentu. Podľa Kingovej a jej odborného tímu žiadny z testov neukázal, že by išlo o novodobý falzifikát.

Fragment obsahuje slová: "Ježiš im povedal: Moja žena ... bude schopná byť mojou žiačkou."

Objav neostal nepovšimnutý, do skúmania jeho pravosti sa pustili aj ďalší. Ako informujú novinky.cz, vedci James Yardley a Alexis Hagadornová z Kolumbijskej univerzity použili pri skúmaní útržku špeciálnu spektroskopickú metódu. Išlo im o to, aby porovnali vlastnosti atramentu so vzorkami pochádzajúcimi preukázateľne z ôsmeho storočia. Malcolm Choat z Macquarie University nezávisle na ostatných vedcoch preveroval autenticitu rukopisu.

Papyrus, ktorý obsahuje slová
Zobraziť galériu (1)
 (Zdroj: SITA)

Evanjelium Ježišovej ženy

Profesorka Kingová prvýkrát informovala o existencii tohto útržku papyrusu  ešte v septembri 2012 na Medzinárodnom kongrese koptských štúdií v Ríme. Po vzore iných apokryfných evanjelií ho nazvala "Evanjeliom Ježišovej ženy".

Domnieva sa, že Ježiš bol ženatý alebo mal autor dokumentu dôvod si to myslieť. Jej objav však razom rozvíril hladinu medzi kresťanmi.  Mnoho kresťanských učencov prišlo okamžite s tvrdeniami, že na nájdenom papyruse sú chyby v gramatike. Dôvodili aj tým, že nesúhlasí tvar písmen, ani farba a vlastnosti atramentu. O záhadný papyrus sa razom zaujímal aj Vatikán. Vatikánska tlač vydala vyhlásenie, že dokument nie je pravý.

O pravosti textu profesorka nepochybuje. Vysvetľuje však, že obsah dokumentu nemusí nutne dokazovať, že Ježiš bol ženatý. Dôvodí, že starovekí kresťania túto možnosť pripúšťali.

"Hlavná téma textu na fragmente je uistenie, že ženy, ktoré sú matkami a manželkami, môžu byť tiež učeníkmi Ježišovými. To bolo v ranom kresťanstve hojne diskutovaná téma, lebo sa vtedy veľmi cenil nepoškvrnený celibát," vysvetľuje Kingová a dodáva: "Na základe tohto fragmentu by sme mali prehodnotiť naše znalosti a pýtať sa, akú úlohu zohrali zvesti o Ježišovom vzťahu v sporoch, ktoré raní kresťania viedli v otázkach manželstva, celibátu a rodiny."

Profesor Leo Depuydt z Brownovej univerzity však s profesorkou nesúhlasí a oponuje jej. Hovorí, že dokument má chabú gramatiku. Podľa neho obsahuje chyby, ktoré by rodený koptský pisár neurobil.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu