Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Spôsobí nájdený papyrus revolúciu? Vedci tvrdia, že dokument o ženatom Ježišovi je pravdivý

Nájdený papyrus
Nájdený papyrus (Zdroj: havard divinity school)

LONDÝN - Odkedy sa v roku 2012 prvýkrát na svetlo sveta dostal staroveký papyrus, v ktorom sa objavila zmienka o tom, že Ježiš bol ženatý, neutíchajú dohady odborníkov o jeho pravosti. Samozrejme, Vatikán od začiatku tvrdí, že ide o podvrh, ale stále viac vedcov sa prikláňa k tomu, že dokument je pravdivý. Ak by to bola pravda, tradičná kresťanská predstava o Božom synovi žijúcom v celibáte a bez vzťahu by dostala poriadne zabrať.

Papyrus okrem iného obsahuje slová: "Ježiš im povedal: "Moja žena"  a "... ona bude môcť byť mojím učeníkom". Podľa mnohých to je dôkaz, že Ježiš bol ženatý, čo by mohlo ohroziť niektoré z hlavných učení kresťanskej cirkvi.

Text prvýkrát predstavila profesorka Karen Kingová z Havard Divinity School v roku 2012 s tvrdením, že zbierka dokumentov sa k nej dostala anonymne a okamžite spôsobila rozruch.

Od objavu dokumentu sa historici aj náboženskí vodcovia pokúsili poprieť dôveryhodnosť tohto artefaktu. "Významné dôvody vedú k záveru, že papyrus je skutočne nešikovným falzifikátom," napísal v editoriále Gian Maria Vian, šéfredaktor vatikánskych novín L'Osservatore Romano. "V každom prípade je to podvrh," dodal.

Spôsobí nájdený papyrus revolúciu?
Zobraziť galériu (1)
 (Zdroj: havard divinity school)

Minulý rok došlo k ďalšiemu overovaniu pravosti papyrusu a výsledky testov na báze rozpadu rádioaktívneho uhlíka, ale aj skúmanie chemického zloženia použitého atramentu, majú podľa Kingovej a jej odborného tímu potvrdzovať, že nejde o novodobý falzifikát, ale text skutočne pochádza približne zo štvrtého storočia.

V jeho neprospech hovorilo však porovnávanie s iným dokumentom "Jánovým evanjeliom", ktoré bolo napísané taktiež v starovekej koptčine a pochádzalo z rovnakej zbierky. Pri ňom však uhlíkové datovanie ukázalo, že pochádza zo 7. až 9. storočia, kedy už tento dialekt dávno zanikol. Tým pádom vznikla domnienka, že aj Evanjelium Ježišovej ženy musí byť podvrh.

Najnovšie však vedci z Kolumbie preskúmali dôkladne farbu na papyruse a môžu potvrdiť, že je iná ako tá na Jánovom evanjeliu, čiže to je ďalší dôkaz, že dokument je skutočne originál.

James Yardley, vedúci vedecký pracovník na Kolumbijskej univerzite, povedal pre LiveScience, že nové testy naznačujú, že Evanjelium Ježišovej ženy napísala iná osoba, ako Jánovo evanjelium. Použité atramenty boli úplne odlišné.

Profesor Yardley odmietol ale štúdiu ďalej komentovať: "Stále sme uprostred nášho výskumu a závery nie sú dokončené," povedal pre DailyMail.com.

Viac o téme: PapyrusŽenatýEvanjeliumJežiš
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu