Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Kresťania si pripomínajú zázračné počatie Ježiša

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA – Kresťania si v utorok pripomínajú sviatok zázračného počatia Ježiša Krista. Slávnosť Zvestovania Pána pripomína moment, keď sa Boh stal človekom. Reagoval tak na prvý hriech ľudí v raji, ktorý nemohli vlastnými silami odčiniť.

Boh už Adamovi a Eve sľúbil Vykupiteľa a svoj sľub viackrát opakoval cez prorokov židovského národa. Tento národ si vybral a vychovával, aby “v plnosti času” mohol prísť Ježiš Kristus. Jeho príchod bol neočakávaný a skromný – nazaretskému dievčaťu Márii anjel Gabriel oznámil, že Boh si ju vybral za matku svojho Syna.

Po jej súhlase sa v nej zázračným spôsobom počalo dieťa. Známe slová apoštola Jána “Slovo sa telom stalo a prebývalo medzi nami” sa vzťahujú práve na túto chvíľu. Podľa kresťanského učenia sa Boh týmto činom stal pravým človekom. Napriek smrteľnému a trpiacemu telu bol však zároveň pravým Bohom. Teórie o Ježišovi len ako výnimočnom človeku alebo ako o Bohu, ktorého telo bolo zdanlivé, cirkev odsúdila ako bludy.

Sviatok Zvestovania Pána začali oslavovať kresťania na východe v 4. storočí ako mariánsky sviatok deväť mesiacov pred Vianocami. Od 7. storočia sa jeho dátum ustálil na 25. marca a z východu prešiel aj do západnej cirkvi. Druhý vatikánsky koncil v rokoch 1960 - 1965 ho zaradil medzi sviatky Pána.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu