Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Záhadná vlna samovrážd šokuje svet: Štátni činitelia si jeden po druhom berú život!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: topnews.in)

PEKING - Séria záhadných samovrážd čínskych oficiálnych činiteľov, ktorá v posledných troch týždňoch zahrnula aj vysoko postavených predstaviteľov štátnej moci, vyvolala v krajine najrôznejšie špekulácie a tiež novú vlnu internetovej cenzúry, napísal denník The Washington Post.

Vyvinula snáď protikorupčná kampaň prezidenta Si Ťin - pchinga taký tlak na vládnu komunistickú stranu, že dohnala niektorých členov k tomu, aby si siahli na život? Je to všetko len súhra okolností? Alebo si život v podvode a pokrytectve konečne začal vyberať daň?

Čínske médiá vo štvrtok informovali, že bol vo svojej kancelárii nájdený obesený päťdesiatosemročný Sü Jie - an, námestník riaditeľa štátneho petičného úradu. Úrad, ktorého oficiálny názov znie "pre listy a telefonáty", má na starosti vybavovanie petícií a sťažností na miestnych úradníkov. A aj keď Sü nebol verejne spojený so žiadnym vyšetrovaním korupcie, jeho starší kolega bol prepustený a v novembri proti nemu bolo začaté vyšetrovanie kvôli "vážnemu porušeniu" straníckej disciplíny.

Jü Ťien - Žung, profesor Čínskej akadémie sociálnych vied, v tom čase médiám povedal, že tento úrad sa stal jedným z najskorumpovanejších sektorov vlády. Často podľa jeho slov zneužíval moc, aby získal úplatky od miestnych činiteľov za to, že sťažovateľa umlčí.

Che Kao - pa, oficiálneho činiteľa zodpovedného za stavebnú bezpečnosť v meste Feng - chua vo východočínskej provincii Če - ťiang, našli mŕtveho v stredu a prípad je vyšetrovaný ako samovražda. Jeho smrť nasledovala päť dní po tom, čo sa v meste zrútil obytný dom. Miestne médiá napísali, že budova bola už niekoľko mesiacov predtým označená za nebezpečnú, ale neboli prijaté žiadne kroky k jej oprave. Traja ľudia zapojení do stavby domu boli v súvislosti s prípadom zadržaní.

Minulý piatok sa v hotelovej izbe  v centrálnom čínskom meste Čchung - čching obesil vysoký policajný dôstojník Čou Jü. Bol prominentnou postavou zákroku proti organizovanému zločinu v meste v čase, keď ho viedol Po Si- laj - vysoký predstaviteľ komunistickej strany, ktorý skončil vo väzení za korupciu. Čou Jü údajne trpel depresiami kvôli zdravotným problémom spojeným s cukrovkou a cirhózou pečene.

Za podozrivých okolností zomrel tiež vysoký činiteľ štátnej firmy Datang, ktorého telo bolo nájdené 29. marca. Muž údajne trpel depresiami, ale firma poprela, že by išlo o samovraždu.

Asi najväčšiu senzáciu vyvolala smrť päťdesiatšesťročného Li Wu - Fenga, ktorý bol známy ako "hlavný internetový policajt". Jeho úlohou bolo udržiavať systém online cenzúry označovaný v parafráze na anglický názov Veľký čínsky múr ako "Great Firewall of China". Zabil sa 24. marca skokom zo šiesteho poschodia svojho úradu po tom, čo mal podľa miestnych médií v poslednej dobe neustále "zlú náladu". Čínsky úrad pre propagandu bleskovo vydal nariadenie, aby miestne médiá o jeho "náhodnej smrti" nepísali bez dovolenia a aby zo svojich internetových stránok zmazali všetky "špekulatívne a obviňujúce komentáre".

Rovnako tak bola správa o smrti Sü Jie - ana vo štvrtok v priebehu niekoľkých hodín vymazaná z čínskeho spravodajského serveru Cchaj - sin.

Niektorí užívatelia internetu si už začínajú robiť žarty z oficiálnych vysvetlení vydávaných po podobných úmrtiach. "Nové pravidlo pre oficiálnych činiteľov, ktorí spáchali samovraždu, znie: každý musí byť v depresii a každý musí mať zdravotné problémy," napísal jeden z nich na miestny mikroblog.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu