Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Záhadné prípady neznámych ľudí z minulosti: Pred Čechom z Nórska boli ďalší!

Mladík z Nórska je podľa všetkého Čech Zobraziť galériu (3)
Mladík z Nórska je podľa všetkého Čech (Zdroj: ap.mnocdn.no)

PRAHA - V niektorých prípadoch z minulosti, kedy sa objavili neznámi ľudia so stratou pamäti, figurujú české stopy. Platí to aj o terajšom prípade údajného Čecha "Johna Smitha", ktorý bol nájdený v Nórsku. Prinášame vám výber prípadov z minulosti, v ktorých hral hlavnú úlohu neznámy človek s amnéziou.

1828 - V Norimbergu sa v zúboženom stave objavil šestnásťročný mladík Kašpar Hauser, o ktorom vyšlo najavo, že celé detstvo strávil zavretý v temnej pivnici bez kontaktu s okolitým svetom. Úplne neschopný komunikácie ani samostatného pohybu sa stal predmetom skúmania aj výchovy spoločnosti. Na základe jeho prípadu nakrútil nemecký režisér Werner Herzog v roku 1974 film Každý pre seba a boh proti všetkým. Otázku, kto naozaj Kašpar Hauser bol, sa nepodarilo jednoznačne odpovedať ani modernej genetike. Niektorí veria hypotéze, že mladík bol synom zosnulého bádenského veľkovojvodu. Podľa spisovateľa Radomila Hradila, autora knihy Volám sa, nakoľko je mi známe, Kašpar Hauser, sa zdá byť "identita Hausera sťaby bádenského princa nado všetku pochybnosť".

7. apríla 2005 - Na pláži v britskom Kente sa objavil v prevlhnutom spoločenskom obleku s kravatou neznámy dvadsaťročný mladík, ktorý komunikoval iba prostredníctvom kreslenia a hry na klavír, vďaka čomu si vyslúžil prezývku "Pianista". Mladík strávil v Británii viac ako štyri mesiace v psychiatrickej liečebni. V jednu chvíľu sa zdalo, že môže ísť o mladého českého hudobníka Tomáša Strnada. "Česká stopa" ale padla po tom, čo sa muž tohto mena prihlásil v Prahe. Koncom augusta 2005 potom muž prezradil, že sa volá Andreas Grassl a je jediným synom bavorského farmára žijúceho neďaleko českých hraníc. Priznal, že stratil zamestnanie v Paríži a prišiel sa do Británie zabiť. Podľa lekárov údajne trpel posttraumatickou stresovou poruchou.

Záhadné prípady neznámych ľudí
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: demorgen.be)

5. septembra 2011 - Sedemnásťročný, údajný "lesný chlapec Ray" sa so stanom , spacím vakom a batohom na chrbte prihlásil na berlínskej radnici. Zle anglicky a nemecky hovoriaci chlapec tvrdil, že žil päť rokov s otcom v prírode, a že nič nevie o svojej minulosti. Polícia potom pracovala s verziou, že mohol prebývať aj v Česku. Jeho totožnosť sa berlínskej polícii podarilo určiť až po desiatich mesiacoch v júni 2012 vďaka tomu, že fotografiu mladíka odvysielala holandská televízia. Spoznala ho jedna diváčka a následne identifikovala aj jeho nevlastná matka. Išlo o Holanďana Robina van Helsuma z mesta Hengelo, ktorý mal dvojročného syna a pochádzal z rozvrátenej rodiny. Všetko si vymyslel a útekom do Nemecka sa chcel podľa tlače pokúsiť zbaviť svojich záväzkov doma a začať znovu.

Záhadné prípady neznámych ľudí
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: theaustralian.com.au)

14. decembra 2013 - V Osle bol v snehovom záveji nájdený muž vo veku medzi 20 a 30 rokov, ktorý nemal žiadne doklady, na tele mal viaceré poranenia a hovoril si John Smith. Podľa polície hovoril anglicky s "východoeurópskym prízvukom" a rozumel aj po česky, slovensky, poľsky a rusky. Nórska polícia sa po dlhých mesiacoch márneho pátrania po identite muža, ktorý meria 187 centimetrov, má modré oči a svetlé vlasy, obrátila 8. apríla na verejnosť. Česká polícia dnes uviedla, že s veľkou pravdepodobnosťou ide o tridsaťšesťťročného občana ČR. Muža podľa nej bezpečne spoznalo niekoľko členov jeho rodiny.

Záhadné prípady neznámych ľudí
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: ap.mnocdn.no)

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu