Piatok10. máj 2024, meniny má Viktória, zajtra Blažena

Humusák planéty má konkurenciu: Dobieha ho popolvár z Čiech

Popolvár z Čiech
Popolvár z Čiech (Zdroj: Foto: tn.nova.cz)

SKŘIVANY – Zoznámte sa s najšpinavším mužom Čiech. Po tom, čo sme vám prednedávnom predstavili humusáka planéty, ktorý sa neumýval celých šesťdesiat rokov, sa teraz pozrite na špinavca od susedov. Ludvík zije v Skřivanoch na Královohradecku a vodu nevidel tiež pekne dlho. Namiesto nej sa denne potiera popolom.

Ludvík trpí psychickou poruchou, kvôli ktorej cíti ustavičnú potrebu potierať sa popolom. Bezdomovec žije v zrúcanine bývalého statku pri obci Skřivany na Královohradecku. Má zvláštnu záľubu v ohni. Všetko, čo spáli, znova zužitkuje neuveriteľným spôsobom. Aby sa  počas chladných nocí zahrial, s čerstvým ešte teplým popolom sa celý potiera.

"Beriem sto korún podporu na deň. Za to si vždy kúpim nejaké jedlo, vodu a cigarety," povedal pre tn.nova.cz Ludvik a dodal: "Varím si na kastróliku na ohni."
 
Muž trpím zvláštnou psychickou poruchou, kvôli ktorej sa musí neustále pokrývať popolom. Dokonca sa v ňom váľa a maže si ním tvár. Popolvár takto po minulé roky prežíval aj kruté zimy, no pripustil, že nad ránom mu aj tak bola niekedy zima.  Ako tvrdí, nerozmýšľal o tom, aby šiel bývať do nejakého útulku. Podľa jeho slov mu je v popole najlepšie.
 
Na muža však dohliadajú charitatívni pracovníci, ktorí mu sem-tam prinesú nové oblečenia, topánky či matrac. No skúsenosti majú také, že u Ludvíka dlho nové veci nepobudnú. Všetko totiž spáli a premení tak na popol.

Českému popolvárovi zrejme takýto život vyhovuje. Tamojší pracovníci charity mu totiž vybavili v malých potravinách v Skřivanoch, že tam môže každý deň prísť na jedlo za sto korún. Dostáva totiž sociálne dávky z Plzne, odkiaľ pochádza.  

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu