Piatok10. máj 2024, meniny má Viktória, zajtra Blažena

Spoveď obsluhy skenera na letisku: Po týchto slovách vás ovládne strach a hnus!

Skenery odhalia úplne všetko Zobraziť galériu (2)
Skenery odhalia úplne všetko (Zdroj: politico.com)

CHICAGO - Bývalý pracovník medzinárodného letiska v americkom Chicagu prehovoril o tom, ako v skutočnosti vyzerajú osobné prehliadky cestujúcich. Potvrdil to, čoho sa mnohí už dlhší čas obávali. Kontrolóri sa pri nich dostávajú ľuďom doslova až na kožu.

Jason Edward Harrington bol na chicagskom letisku O'Hare zamestnaný od roku 2007 až do minulého roka ako súčasť TSA (Transportation Security Administration). Pred pár dňami sa rozhodol pre magazín Politico prehovoriť o tom, ako tam prebiehajú prehliadky. Podľa jeho slov  počas nich dochádza "k zneužitiu dôvery cestujúcich". Išlo najmä o ľudí z dvanástich krajín, ktoré boli uvádzané ako rizikové vrátane Afganistanu, Sýrie, Iraku, Iránu či Kuby. V ich prípade sa automaticky spúšťa zvýšená detekčná kontrola.

Sprísnená kontrola spočíva vo využívaní celkových telesných skenerov, ktoré vás presvietia až do spodnej bielizne. Cestujúci sa tak častokrát stávajú terčom vtipov bezpečnostných pracovníkov. "Koľkokrát sme sa smiali na obéznych ľuďoch, pretože skener odhalil každý záhyb, každú jamku na ich tele. Videli sme všetko, od piercingu až po prietrž," pokračuje Jason.

Spoveď obsluhy skenera na
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: politico.com)

A aby toho nebolo málo, Harrington tvrdí, že si spolu s kolegami robili srandu z ľudí aj na základe ich rasy a pohlavia. Keď kontrolou prechádzala atraktívna žena s červenou spodnou bielizňou, zasvietilo červené svetielko, ak mala žena žltú podprsenku, zasvietilo žlté.

Predstavitelia TSA tieto  nepopreli, avšak dodali, že procedúry, ktoré spomínal, sa už nepoužívajú. "Dnešné kontroly vyzerajú inak. Tvrdenia pána Harringtona sú nepresné," uviedli v stanovisku.

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu