Nedeľa12. máj 2024, meniny má Pankrác, zajtra Servác

Pozor na bezpečnostné novinky na letiskách: Čakajú nás tieto zmeny, už o 2 dni!

Letisko M. R. Štefánika
Letisko M. R. Štefánika (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Aj vy radi cestujete lietadlom? Určite ste zvyknutí na množstvo obmedzení, ktoré vás na letiskách čakajú. Od piatku však vchádza do platnosti nové prísnejšie nariadenie Európskej únie o preprave tekutín. Ak ste doteraz mohli na palubu lietadla pokojne zobrať tekuté lieky alebo stravu pre svoje dieťa, pripravte sa na to, že onedlho si vás na letiskách poriadne preskenujú.

Chystáte sa cestovať lietadlom? Pripravte sa na to, že si vás kontrola na všetkých letiskách v Európskej únii, vrátane našich, od piatku poriadne preskenuje. Do platnosti totiž vchádza nové a prísnejšie nariadenie Európskej únie o preprave tekutín.

Ak radi cestujete lietadlom alebo si to vaše pracovné aktivity vyžadujú, iste ste postrehli, že obmedzenia v leteckej doprave platia už od novembra 2006. Na kontrolu musia cestujúci vybrať všetky tekutiny, aerosóly a gély. Tekutiny musia byť v baleniach s maximálnym obsahom 100 ml a taktiež musia byť zabalené v priehľadnom vrecúšku s celkovým objemom jeden liter na osobu.

Doteraz mali výnimku tekuté lieky, tekutá detská strava a tiež tekutiny zakúpené priamo na letisku v duty free obchodoch.  

„Od 31. 1. 2014 bude možné na palube lietadla aj naďalej prepravovať tekutiny, pasty a gély len v samostatných nádobách s objemom maximálne 100 ml umiestnené v priehľadnom a opätovne uzatvárateľnom plastovom vrecku s kapacitou do 1 litra,“ uviedla hovorkyňa bratislavského letiska Veronika Ševčíková. Výnimku aj v súčasnosti tvorí kojenecká a medicínska strava, ktorá môže byť prepravovaná aj vo väčšom objeme.

„Rozdiel však nastane v spôsobe kontroly týchto tekutín. Zatiaľ čo doteraz museli mamičky dojčenskú stravu na kontrole ochutnať alebo vyskúšať na pokožke, po novom bude aj kojenecká a medicínska strava kontrolovaná detekčnými technológiami,“ vysvetlila hovorkyňa.   

Podľa nového nariadenia  sa budú špeciálnymi skenermi kontrolovať lieky, detská strava v nádobách nad 100 ml, ale aj zapečatené balenia z obchodov v bezpečnostnej zóne. Tekutiny v nádobách do 100ml sa budú naďalej kontrolovať len röntgenom. Tekutiny z duty free shopov sa budú skenovať len v prípade, že pochádzajú z iných letísk alebo prejdú bezpečnostnou kontrolou až po dlhšej dobe od ich nákupu. Či sa tým zvýši čas na odbavenie nám nevedel nikto potvrdiť.

Letisko v Prahe kvôli prísnejšiemu nariadeniu nakúpilo dvadsať skenerov za približne 10 miliónov českých korún.

Obmedzenia prepravy tekutín Európska únia zaviedla kvôli bezpečnostným dôvodom, aby tak eliminovala riziká spojené s teroristickými útokmi pomocou tekutých výbušnín.

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu