Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Obrovská erupcia na Slnku: Zem zasiahne magnetická búrka!

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: nasa)

LONDÝN - Na Slnku sa 7. januára rozpútala masívna erupcia, ktorá bola veľká asi ako 7-násobok Zeme, a spôsobila jednu z najväčších škvŕn na našej hviezde. Bola dokonca najsilnejšou z piatich tried a v najbližšej dobe sa očakáva, že magnetická búrka zasiahne aj našu planétu.

Podľa odborníkov bola erupcia dostatočne silná, aby ovplyvnila fungovanie GPS satelitov, a tak počas dnešného a zajtrajšieho dňa môže prísť k telekomuničným výpadkom a výpadkom rádiového signálu.

Dve aktívne oblasti na Slnku: AR1944 a AR1943.
Zobraziť galériu (3)
Dve aktívne oblasti na Slnku: AR1944 a AR1943.  (Zdroj: nasa)

Americká spoločnosť Orbital Sciences Corporation dokonca včera odložila aj plánovaný zásobovací let na Medzinárodnú vesmírnu stanicu ISS kvôli prebiehajúcej veľkej slnečnej erupcii.

Raketa Antares mala odštartovať z Virgínie a vyniesť do vesmíru bezposádkovú kozmickú loď Cygnus naloženú zásobami a vedeckými zariadeniami. Firma sa však obávala, že by solárne častice mohli ovplyvniť elektroniku rakety a tým ohroziť jej úspešný štart.

Obrovská erupcia na Slnku:
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA)

Slnko je v súčasnej dobe v aktívnej fáze svojho 11-ročného cyklu, ktorý sa začal v roku 2008. Vlani v  novembri došlo k podobne veľkej slnečnej erupcii, ktorá mala za následok výpadok vysokofrekvenčného signálu vo viacerých oblastiach.

Erupcia na Slnku

 

 

 

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu