Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Zem v roku 2012 unikla apokalypse: Ľudstvo by sa vrátilo do 18. storočia, hrozí ďalšia katastrofa!

Podľa vedcov sme mali obrovské šťastie
Podľa vedcov sme mali obrovské šťastie (Zdroj: YouTube)

WASHINGTON - Pred dvoma rokmi Zem len tesne minula solárna búrka, ktorej sila by bola dostatočná na to, aby našu civilizáciu vrátila späť do osemnásteho storočia. Píše sa v správe, ktorú tento týždeň zverejnila americká agentúra pre letectvo a vesmír (NASA).

23. júla 2012 došlo na Slnku k silnému výronu koronálnej hmoty (CME), a to rýchlosťou 3000 km za sekundu. To je štyrikrát rýchlejšie než typický slnečný výbuch. Hmota sa rútila zemskou obežnou dráhou a len tesne minula našu planétu, uviedla NASA vo svojom stredajšom vyhlásení.

Namiesto toho zasiahla kozmické observatórium STEREO-A, ktoré slúži na výskum Slnka. "Keby zasiahla Zem, doteraz by sme sa z toho spamätávali," povedal profesor Daniel Baker z University of Colorado.

"Keby slnečná búrka udrela len o jeden týždeň skôr, Zem by sa ocitla pod paľbou ohňa. Som presvedčený o tom, že Zem a jej obyvatelia mali neuveriteľné šťastie, že k erupcii došlo neskôr," doplnil Baker, ktorý je spoluautorom štúdie zverejnenej v časopise Space Weather.

Takýto silný CME by poškodil GPS systémy, spôsobil rozsiahle výpadky a taktiež by mohol zapáliť elektrické transformátory. Väčšina ľudí by podľa NASA ani nemohlo spláchnuť svoje toalety, pretože zásoby mestskej vody sú do značnej miery regulované elektrickými čerpadlami.

Extrémna solárna búrka bola jednou z najsilnejších, aké doteraz boli zaznamenané a jej sila sa pravdepodobne rovnala tej zo septembra 1859 známej ako Carringtonská udalosť. Tá sa považuje za zatiaľ najsilnejší zaznamenaný úkaz svojho druhu. Podľa vtedajších očitých svedkov bola slnečná búrka tak mohutná, že na oblohe bola vidieť červená žiara sprevádzaná bleskami. Vyradila z činnosti tzv. "viktoriánsky internet", čiže telegrafné systémy v celých Spojených štátoch a na niektorých miestach dokonca založila požiare. V dôsledku geomagnetickej búrky sa potom na Kube objavila polárna žiara.

"Podľa môjho názoru bola búrka v roku 2012 vo všetkých ohľadoch prinajmenšom tak silná ako Carringtonská udalosť. S jediným rozdielom - minula Zem," dodal Baker.

Fyzik Pete Riley zo spoločnosti Predictive Science analyzoval záznamy o slnečnej aktivite za posledných päťdesiat rokov a dospel k záveru, že existuje 12-percentná šanca, že ďalšia Carringtonská búrka zasiahne Zem v nasledujúcich desiatich rokoch.

K CME búrkam dochádza každý deň, ale zvyčajne sú pomerne slabé. Štúdia americkej Národnej akadémie vied uvádza, že ak by sa Zem zasiahla solárna búrka ekvivalentná tej spred dvoch rokoch, globálny ekonomický dopad by sa vyšplhal až k dvom biliónom dolárov (1,5 bilióna eur).

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu