Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

VIDEO Obrovské erupcie na Slnku vyvolali obavy: Valí sa k nám silná solárna búrka!

(Zdroj: NASA archív)

BRATISLAVA - Búrky a dažde na Slovensku nekončia. Čaká nás ešte jedno "prekvapenie". A priamo zo Slnka. To vysiela erupcie, ktoré zasiahnu aj našu planétu. Čo to znamená?

Slnko vysiela na Zem radioaktívne vlny, ktoré dopadnú na našu planétu. Vyvolala ich slnečná erupcia. Tú zachytila americká NASA a správu sprostredkovala verejnosti. Dotkne sa to najmä elektrickej rozvodnej siete, satelitov či rádiového vysielania.

Doraziť by k nám mala v sobotu. Informovalo o tom Centrum kozmických predpovedí počasia, ktoré situáciu monitoruje. Slnko je jedna veľká guľa plynu. Obsahuje vyše 90 percent vodíka a zvyšok obsahu tvorí hélium. Občas vypukne slnečná erupcia, ktorá vyšle obrovskú dávku žiarenia.

Za posledné dva dni Slnko vypustilo dve slnečné erupcie. Tú poslednú radí NASA do najvyššej kategórie. Spojená energia z týchto dvoch erupcií teraz smeruje k nám. Pocítiť by sme to mali už zajtra.

Ani experti sa nevedia zhodnúť, čo to bude pre nás znamenať. "Toto je poriadne veľká solárna búrka a nebudeme vedieť, čo to spôsobí, až pokým to nedorazí na Zem," povedal pre meteorológ CNN Chad Myers.

Posledné slnečné erupcie zaznamenané na Slnku

Zem chráni atmosféra, no vyčíňanie Slnka by mala najskôr pocítiť elektrická sieť. Mohli by nastať výkyvy elektrickej energie. Báť by sme sa mali teda skôr o naše technológie ako naše zdravie.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu