Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Bláznivá snaha vodcu KĽDR zostať večne mladý: Takto ho mali udržať pri živote 120 rokov!

Kim Ir - sen v roku 1984
Kim Ir - sen v roku 1984 (Zdroj: Bundesarchiv)

PCHJONGJANG - Zakladateľ komunistickej Severnej Kórey a jej "večný prezident" Kim Ir - sen nariadil kedysi svojim lekárom, aby našli spôsob, ako by sa mohol dožiť 120 rokov. Za týmto účelom boli okrem iného analyzované liečivé vlastnosti viac ako 1750 rôznych bylín. Požadovaného cieľa sa však dosiahnuť nepodarilo, Kim zomrel vo veku 82 rokov, zrejme na infarkt. Píše o tom dnes denník The Daily Telegraph.

Spomínané skutočnosti boli zverejnené v novej knihe, ktorú napísala severokórejská vedkyňa Kim So - jon menovaná v roku 1979 do čela výskumného ústavu, ktorý mal pomôcť Kimovi dosiahnuť vek 120 rokov. Vo svojom diele opisuje Kim So - jon tridsaťročné obdobie, ktoré venovala výskumu dlhovekosti, uviedol juhokórejský denník Čoson ilbo. V roku 1992 Kim So - jon utiekla do Južnej Kórey.

S nápadom ohľadom predĺženia života prišiel vraj severokórejský diktátor prvýkrát, keď oslávil 65. narodeniny. Vtedy nariadil, aby boli najväčší lekárski experti krajiny zvolaní a aby začali pracovať na tejto úlohe. Odborníci okrem iného skúmali účinky 1750 liečivých rastlín, ktoré sú registrované v učebniciach východnej medicíny, a tie najsľubnejšie z nich pestovali a testovali.

Ako prvé ale lekári Kimovi vraj predpísali, aby sa častejšie smial. "Pozvali sme komediálnych hercov a tiež päť a šesťročné deti, aby predvádzali rôzne roztomilé kúsky. Každý z vystupujúcich, komu sa podarilo Kima rozosmiať päťkrát denne, dostal ocenenie za zásluhy," opísala Kim So - jon.

Všetky vyskúšané lekárske procedúry ale Kimovi pomáhali len obmedzene, pretože diktátor požadoval zázračný liek a nebol ochotný sa náležite starať o svoje zdravie.

Vo veku 78 rokov začal vyžadovať transfúzie krvi darovanej mladými mužmi. Podľa Kim So - jon však prehnané liečebné procedúry mali vedľajšie efekty a v skutočnosti možno skôr zhoršili Kimove zdravotné problémy. Kim Ir - sen zomrel v júli 1994 zrejme na srdcový infarkt.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu