Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

S psychopatmi sa stretávame každý deň: Aké profesie uprednostňujú?

Ilustračné foto
Ilustračné foto

NEW YORK - Najviac psychopatov, teda ľudí s poruchou osobnosti, pracuje na riaditeľských postoch. Veľa ich je ale podľa magazínu The Week aj v radoch právnikov, novinárov, obchodných zástupcov, chirurgov alebo šéfkuchárov. Naopak profesie ako sú opatrovatelia, učitelia alebo účtovné si nevyberajú.

The Week na svojom webe upozorňuje, že psychopati nie sú len ľudia, ktorí za chrbtom držia nôž alebo majú k útoku pripravenú motorovú pílu. Psychopatia je hlboko zakorenená a pretrvávajúca psychická vlastnosť alebo spôsob správania jedinca, ktorého životný štýl aj vzťah k sebe a druhým sa extrémne či významne líši od miestnych kultúrnych zvyklostí. Súčasťou psychopatického správania sú okrem iného povrchné emócie, nedostatok empatie, chýbajúci pocit viny, egocentrizmus, impulzivita, nezodpovednosť alebo príživnícky spôsob života.

Dôvodom, prečo najmenej psychopatov pracuje v opatrovateľstve, lekárstve (okrem chirurgie), remeselníctve, charite či učiteľstve, je zrejme fakt, že tieto profesie vyžadujú vzájomný blízky ľudský kontakt, citový vklad a väčšinou neponúkajú žiadny podiel moci. A to vraj narušených jedincov z prirodzenosti ich stavu neláka.
 

The Week sa v prehľade psychopatmi vyhľadávaných pracovných pozícií odvoláva na knihu britského profesora psychológie Kevina Duttona The Wisdom of Psychopaths: What Saints, Spies, and Serial Killers Can Teach Us About Success (Múdrosť psychopatov: Čo nás svätci, špióni a sérioví vrahovia môžu naučiť o úspechu).

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu