Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Nie ropovodu v Bratislave

Pavol Frešo, župan BSK : „Je nepredstaviteľné, aby sa dnes vôbec uvažovalo o trase ropovodu cez zastavané územie Petržalky alebo priamo cez rezervoáre pitnej vody na Žitnom ostrove. Je zarážajúce, že štát o trase ropovodu nevedie s verejnosťou otvorený dialóg. Takéto konanie vzbudzuje vážne obavy.“

Nespochybňujeme dôležitosť ani strategický význam ropovodu.  Bratislavský samosprávny kraj pristupuje vo svojom novom územnom pláne k ochrane životného prostredia zodpovedne. „Nepodporujeme trasy ropovodu, ktoré by predstavovali pre obyvateľov regiónu vážnu hrozbu,“ povedal Pavol Frešo.

Štátom navrhované koridory by mali viesť cez husto zastavanú oblasť a chránené oblasti. Obidve navrhované trasy ropovodu sú pre kraj veľmi problematické.

Prvá trasa má viesť popri Auparku, Inchebe či Pečnianskom lese, kde je vodný zdroj. Druhá trasa by v Petržalke viedla tesne popri bytovkách či nemocnici na Antolskej a Prístavnom moste. Preto s ropovodom vedúcim cez hlavné mesto BSK v pripravovanom územnom pláne nepočíta. Schválenie nového Územného plánu BSK blokuje štát zakomponovaním ropovodu Slovnaft-Schwechat do navrhovaného dokumentu.

„Ak by sme ho do dokumentu naplánovali, bol by to krok vzad. Tieto trasy sú pre nás neakceptovateľné,“ povedal župan BSK, Pavol Frešo. Diskusia o trasách ropovodu s verejnosťou zatiaľ neprebehla. Kraj je na ňu pripravený. „Vnímam to ako chybu zo strany štátu,  že dlhodobo nevedie o takýchto ako aj podobných strategických plánoch otvorenú diskusiu s verejnosťou a dotknutou samosprávou,“ uviedol Pavol Frešo.

Jeden liter ropy dokáže znehodnotiť milión litrov vody.

Viac informácii na www.freso.sk

-Reklamná správa-

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu