Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Gréci vo vytržení: Našla sa hrobka Alexandra Veľkého?

Miesto nálezu údajnej hrobky Alexandra Veľkého
Miesto nálezu údajnej hrobky Alexandra Veľkého (Zdroj: internet)

ATÉNY - Grécko žije špekuláciami, že sa archeológom podarilo nájsť hrob starovekého vládcu Alexandra Macedónskeho. Vedci totiž na severe krajiny odkrývajú pohrebné mohylu, okolo ktorej sa tiahne 500 metrov dlhý a tri metre vysoký múr obložený mramorom.

To napovedá, že tam bola pochovaná veľmi významná osobnosť. Aténske ministerstvo kultúry sa však pokúša nadšenie mierniť a upozorňuje, že na akékoľvek závery je ešte skoro. Píšu o tom grécke médiá.

Vedúca archeologička regiónu Macedónsko Aikaterini Peristeriová dnes v gréckom rozhlase varovala pred šírením neoverených správ. "Nie je seriózne hovoriť o Alexandrovej hrobke. Ešte sme vôbec nezačali kopať vnútri hrobky. Nemôžeme teda tvrdiť nič," povedala.

Objav hrobky v blízkosti starovekého mesta Amfipolis asi 600 kilometrov severne od metropoly považujú odborníci za významný, ale zatiaľ ho nespájajú so žiadnou konkrétnou osobou. Fámy začali rozširovať amatérski archeológovia, ktorí hrobku pripísali Alexandrovi Veľkému. Experti hovoria skôr o tom, že hrobka zo 4. storočia pred naším letopočtom by mohla teoreticky patriť panovníkovej manželke a synovi.

Alexander Veľký bol jedným z najúspešnejších vojvodcov v dejinách. Spravoval veľkú časť vtedy známeho sveta, jeho ríša siahala až k Indii. Zomrel v roku 323 pred naším letopočtom v Babylone. Jeho pozostatky boli najskôr prevezené do mauzólea na území Egypta, po hrobke sa však zľahla zem a o presnom mieste posledného odpočinku panovníka sa dodnes nič bližšie nevie.

Tajomstvo, ktoré Alexandrov hrob zahaľuje, v posledných storočiach lákalo množstvo ľudí. Objavili sa tak napríklad aj "zaručené" správy, že Alexander bol pochovaný v egyptskej Alexandrii, v oáze Siva blízkosti líbyjskej hranice, v Uzbekistane alebo dokonca v severnej Austrálii.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu