Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Archeológom sa podaril skvelý objav: Našli tisíce rokov starú hrobku faraóna

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

KÁHIRA - Egyptské ministerstvo pre pamiatky dnes oznámilo, že americkí a egyptskí archeológovia objavili hrobku doposiaľ neznámeho faraóna, ktorú datovali do obdobia okolo roku 1650 pred naším letopočtom.

Minister Muhammad Ibráhím vo vyhlásení uviedol, že výskumníci z Pensylvánskej univerzity v spolupráci s ministerstvom odkryli hrobku panovníka 16. dynastie Senebkaja. Objavili ju v blízkosti mesta Suhag v strednej časti krajiny. Majiteľa hrobky identifikovali podľa hieroglyfického nápisu na stenách.

Počas druhého prechodného obdobia dejín starovekého Egypta bola krajina rozdelená medzi niekoľkých vládcov.

Šéf regionálneho úradu pre pamiatky Alí al-Asfár povedal, že nový nález pomôže objasniť toto komplexné obdobie staroveku, doplnila agentúra AP.

Dozvedeli ste sa niečo nové? Máte radi históriu? Potom by vo vašej rodinnej knižnici nemala chýbať encyklopédia HISTÓRIA. Táto publikácia zmení váš pohľad na minulosť. Sleduje vývoj a pokrok ľudstva z rozličných uhlov, všíma si kľúčové udalosti, zásadné myšlienky, politické mocnosti, ústredných jednotlivcov a technické prelomy, ktoré utvárali dejiny. V internetovom obchode iPark.sk ju nájdete so zľavou 20%>>

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu