Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Záhada Lochnesky konečne objasnená: Žiadne monštrum, ale ...!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto

NEW YORK - Vedci, ale aj laici si už desaťročia lámu hlavu nad tým, čo to vlastne pláva vo vodách jazera Loch Ness na severe Škótska. Taliansky geológ Luigi Piccardi tvrdí, že túto záhadu sa mu podarilo rozlúštiť. Vraj nejde o žiadnu legendárnu príšeru, ale o obyčajnú seizmickú aktivitu.

So svojou teóriou prišiel Piccardi už v roku 2001 na stretnutí londýnskej a americkej Geologickej spoločnosti. V poslednej dobe sa však o nej znovu rozvírila debata a čoraz viac ľudí mu dáva za pravdu.

Loch Ness totiž vzniklo po tom, ako sa severný výbežok Škótska zrazil so zvyškom Británie a leží na geologickom zlome Great Glen. Dochádza tam často k slabým zemetraseniam a Luigi sa domnieva, že práve ony sú príčinou vzniku legendy o Lochnesske.

"Jazero leží v pásme zlomov. Slabé otrasy môžu spôsobiť, že sa na niektorých miestach zdvihne vodná hladina a uvoľnené plyny na nej vytvárajú bubliny. Tie môžu niekedy pripomínať živočícha," vysvetlil Piccardi v rozhovore pre denník The Telegraph.

Teória o geologickej aktivite ale neobstála u každého. Medzi inými ju odmieta predseda fanklubu Nessie, Gary Campbell. "Z vody vždy niečo vyčnieva. Väčšinou je to hrb monštra alebo hlava a krk," poznamenal pre ABC News s tým, že mnoho pozorovaní sa doteraz nepodarilo vysvetliť.

Záhada Lochnesky konečne objasnená:
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: foxnews.com)

Prvá známa zmienka o Lochneske pochádza zo šiesteho storočia. Podľa legendy ju sprevádzali zemské záchvevy a bubliny stúpajúce z dna jazera. Odvtedy boli hlásené stovky pozorovaní záhadného živočícha. Zrejme to najznámejšie je z roku 1933, keď istý manželský pár išiel na aute pozdĺž pobrežia jazera a v jednej chvíli musel zastaviť, pretože cez cestu sa plazilo tmavé, hrubé telo a nakoniec zmizlo vo vode. V 20. aj 21. storočí Nessie údajne niekoľkokrát odfotili aj nafilmovali, ale buď sa jej pôvod nepodarilo objasniť, alebo sa ukázalo, že ide len o kus dreva alebo hračku.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu