Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Kríza má nového zabijaka: Stvorila sexuálnu drogu, z ktorej zošaliete!

Ilustračné foto
Ilustračné foto

ATÉNY - Nikto nevie, čo sa objavilo ako prvé: ekonomická kríza, ktorá Grécko úplne zničila, alebo nová halucinogénna droga, ktorej sa hovorí šíša, teda rovnako ako v arabských krajinách populárnej vodnej fajke. Všetci sa ale zhodnú na jednom, droga nazývaná kokaín chudobných je extrémne nebezpečná a závislosti na nej prepadá čím ďalej tým viac najmä mladých ľudí, ktorí kvôli kríze prišli o prácu a ocitli sa na ulici. Jedna dávka šíše stojí len okolo dvoch eur, napísal britský denník The Guardian.

"Čím viac drogy beriete, tým je to horšie. Ničí vám vnútornosti, stávate sa agresívnejším a nakoniec úplne zošaliete," hovorí Mária, ešte nedávno závislá na heroíne. "Je to ale lacné a ľahko sa k droge dostanete, preto do toho všetci idú," vysvetľuje zvýšený dopyt po tejto smrtiacej látke.

Halucinogénna droga sa vyrába podomácky v laboratóriách v okolí Atén. Jej základ tvoria kyseliny z autobatérií, bielidlá, kryštalický metamfetamín, ale aj motorové oleje či dokonca šampón. Aj vzhľadom na to, že výroba látky nie je nijako zložitá, ťažko bude množstvo jej užívateľov ubúdať, aj keď Grécko, ako sa zdá, sa začína postupne z ekonomickej krízy vymaňovať.

"Je to zabijak, ktorý vás navyše prinúti k tomu, že aj vy chcete zabíjať," opísal účinky drogy jej užívateľ Konstantinos. "Môžete zabiť bez toho, aby ste poznali dôvod, prečo ste to urobili ... Tá droga sa navyše šíri hrozne rýchlo. A už veľa jej používateľov zomrelo," dodal.

Podľa Charalamposa Pulopulosa z gréckeho protidrogového centra Kethea, je šíša jasným produktom krízy, takzvaná "úsporná droga". Díleri v krajine sa podľa neho rýchlo prispôsobili situácii, kedy už si ľudia nemohli dovoliť kupovať drahé omamné látky ako napríklad heroín alebo kokaín. "Šíšu môžete šnupať alebo si ju pichať a pre jej výrobu nepotrebujete mať žiadne špeciálne vedomosti. Je to extrémne nebezpečné," hovorí Pulopulos.

Šesť rokov trvajúca recesia so sebou priniesla aj ďalšie vedľajšie produkty. Okrem viac drogovo závislých pribúda aj ľudí trpiacich depresiami a závislých na alkohole. Zvýšila sa zločinnosť a takisto výrazne pribudlo prostitúcie - považovanej za najjednoduchší spôsob, ako získať peniaze na drogy.

"Ženy sú tak zúfalé, že veľakrát súhlasia aj s nechráneným pohlavným stykom, za ktorý si zarobia viac peňazí," hovorí psychologička Eleni Mariniová, ktorá spolupracuje s organizáciou Kethea. "Šíša vzbudzuje intenzívnu sexuálnu túžbu, ale obmedzuje vašu schopnosť rozumne uvažovať. Medzi drogovo závislými ženami, ktoré si zarábajú prostitúciou, preto pribúda tehotných," dodáva Mariniová. Vlani dve prostitútky dokonca porodili priamo na ulici v Aténach.

Grécka konzervatívna vládna koalícia sa snaží problém riešiť tým, že vyháňa drogovo závislých a bezdomovcov z centra metropoly. "Týmto spôsobom ten problém akurát zametáte pod koberec," hovorí Pulopulos. Ako dodáva, tak sa totiž títo ľudia dostávajú ešte viac na okraj spoločnosti a vrhajú sa do náručia drogových dílerov, ktorí im ponúkajú ochranu.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu