Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Príšerný objav: Táto droga rapídne zmení váš mozog už za niekoľko hodín!

Ilustračné foto
Ilustračné foto

NEW YORK - Užívanie kokaínu môže zmeniť štruktúru mozgu počas niekoľkých hodín, a to môže byť prvým krokom k drogovej závislosti. V novej štúdii, o ktorej informoval spravodajský server BBC News, to zistili americkí vedci.

Testy na zvieratách ukázali, že krátko po užití drogy v mozgu začali rásť nové štruktúry súvisiace s učením a pamäťou. Myši s najväčšími zmenami v mozgu potom vykazovali najväčšiu náklonnosť ku kokaínu; vedci to popísali ako "závislosť mozgu na učení".

Tím Kalifornskej univerzity a Sanfranciskej univerzity sledoval malé výčnelky dendritických buniek v mozgu, ktoré sú spojené s vytváraním pamäti. Vedci zistili, že rozdiel v ich raste bol zaznamenaný už dve hodiny po prvom injekčnom vstreknutí kokaínu myši.

"Naše zábery (mozgu z laserového mikroskopu) poskytujú jasné dôkazy, že kokaín vyvoláva rýchly rast nových výbežkov. Čím viac ich myši majú, tým viac dávajú najavo, čo sa o droge naučili," povedala psychologička a neurologička Linda Wilbrechtová z Kalifornskej univerzity.

"To nám ukazuje možný mechanizmus, ako užívanie drog podnecuje ďalšie správanie smerujúce k získaniu drogy. Môže to tiež vysvetliť, ako s drogami spojené impulzy začnú dominovať pri rozhodovaní ľudského užívateľa drog," dodala.

Podľa doktora Geroma Breena z londýnskeho Ústavu psychiatrie je vývoj výbežkov dendritických buniek v mozgu zvlášť dôležitý pre učenie a pamäť. "Táto štúdia nám ponúka dôveryhodné vysvetlenie toho, ako dochádza k závislosti," povedal BBC. "Ukazuje, ako sa mozog 'naučí' závislosti. Zatiaľ ale nie je bezprostredne jasné, ako užitočné to bude pri možnom vývoji terapie," dodal.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu