Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Škandalózne dôkazy o užívaní drog v europarlamente: Všade našli kokaín!

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRUSEL – V budove Európskeho parlamentu (EP) v Bruseli boli na viacerých miestach vrátane toaliet objavené stopy po kokaíne. Vyplýva to z investigatívneho prieskumu reportérov nemeckého televízneho kanálu Sat-1, na ktorý sa dnes odvolávajú viaceré európske médiá - mimo iných aj britská stanica BBC.

Nemeckí televízni reportéri odobrali vzorky zo 46 miest v budove Európskeho parlamentu, vrátane toaliet, a následne ich podrobili laboratórnym testom. Stopy kokaínu boli zistené v prípade 41 zo 46 odobraných vzoriek. Objavené stopové prvky po droge boli príliš vysoké a našli sa na  príliš mnohých miestach, aby to mohlo byť považované za náhodu, uviedol pre nemeckých novinárov profesor Fritz Sörgel z Ústavu biomedicínskych a farmaceutických štúdií v Norimbergu (IBMP).

"To len dokazuje, že kokaín bol sem prinesený zámerne," povedal nemecký vedec. Zároveň upozornil, že kancelárie a priestory budovy EP sú pravidelne čistené, čo znamená, že v čase, keď reportéri zbierali vzorky, museli byť stopy po kokaíne čerstvé. Podľa Sörgela však nejde o nijaké šokujúce zistenie, keďže kokaín je všeobecne rozšírená droga. Podľa vedúcej tlačového oddelenia EP Marjory van den Broeke, ktorú médiá v tejto súvislosti oslovili, ide o prekvapujúce zistenie, keďže podľa jej slov užívanie drog nepredstavuje v europarlamente problém.

Van den Broeke zároveň spochybnila pravdivosť novinárskeho pátrania, keď upozornila, že zber vzoriek vykonávali novinári sami, bez iných svedkov, a sami ich aj odniesli do laboratória na preskúmanie.  Okrem toho podľa nej EP môže spochybniť zákonnosť takejto investigatívnej žurnalistiky, lebo sa to dialo bez vedomia a bez súhlasu predstaviteľov Európskeho parlamentu.

K podobnému škandálu došlo nedávno aj v britskom parlamente, upozornila BBC, keď britskí novinári objavili stopy po kokaíne na toaletách, a to aj v oblastiach, kde majú prístup iba zákonodarcovia. Britský bulvárny denník The Sun v tejto súvislosti uviedol, že pomocou špeciálnych testov, ktoré dokážu určiť stopy po kokaíne, novinári skontroloval sedadlá na WC, držiaky toaletného papiera a tiež sušiče rúk.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu