Streda1. máj 2024, dnes je Sviatok práce,

Tragédia v Peru: Pred 43 rokmi zahynula celá československá výprava!

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: wikipedia/Suizaperuana)

LIMA/PRAHA - Posledný májový deň roku 1970 postihlo Peru najničivejšie zemetrasenie v histórii krajiny. Otrasy pôdy dali do pohybu mohutnú lavínu ľadu, zeminy a kamenia, ktorá zmietla niekoľko dedín v okolí Huascaránu. Druhá lavína zasypala základný tábor štrnástich československých horolezcov. Výprava získala tragický primát - prvýkrát v dejinách horolezectva zahynula pri nešťastí celá expedícia do jedného muža. V celom Peru zahynulo 70-tisíc ľudí.

Libereckí a jabloneckí horolezci pôvodne chceli zdolať najvyšší vrchol severoamerického kontinentu Mount McKinley, to im však bolo z politických dôvodov znemožnené, pretože podľa vládnucich komunistov nebolo vhodné cestovať na územie USA.

Miesto Aljašky si tak horolezci zvolili najvyšší vrchol peruánskych Ánd, Huascarán. Československo vtedy prišlo v Peru o elitu horolezectva. Vo výprave bol aj známy fotograf Vilém Heckel, ktorý bol vo svojich 52 rokoch jej najstarším členom.

Z fotografií, ktoré ešte stačil odoslať do Prahy, vznikla kniha Posledná hora. Vilém Heckel je autorom troch desiatok kníh, z ktorých k najznámejším patria Naše hory, Kráľovstvo slnka a ľadu, Hory a ľudia, Hindúkuš alebo Krásy Československa, a nespočetných výstav.

Pamätník československej expedície.
Zobraziť galériu (2)
Pamätník československej expedície.  (Zdroj: wikimapia.org)

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu