Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Prelomový objav Japoncov: Takto vedia čítať ľudské sny!

Ilustračné foto
Ilustračné foto

TOKIO - Japonskí experti z laboratória počítačovej neurovedy v meste Kjóto oznámili, že našli spôsob, ako čítať ľudské sny. Prvýkrát v histórii sa tak podarilo dekódovať nočné vízie človeka. K rozlúšteniu ich tajomstva použili metódu magnetickej rezonancie. Svoje poznatky zverejnili v časopise Science.

Tím počas výskumu sledoval troch dobrovoľníkov. Pomocou metódy magnetickej rezonancie (MRI) vedci u nich určili, ktorá časť mozgu bola aktívna v prvých okamihoch ich spánku. Potom príslušného spiaceho človeka zobudili a spýtali sa ho, aké obrazy v duchu videl. Tento proces sa opakoval u každého z pozorovaných dvestokrát. Odpovede potom vedci porovnali s mapami mozgu vytvorenými MRI.

Z výsledkov odborníci zostavili tabuľku mozgových aktivít a zodpovedajúcich objektov rôznych kategórií (knihy, osoby, potrava, nábytok, vozidlá) videných v snoch. Experti uviedli, že sa im následne podarilo uhádnuť sny vybraných dobrovoľníkov so 60-percentnou presnosťou.

"Už dlho sa ľudstvo zaujíma o sny, ale doteraz poznal ich obsah len ten, komu sa zdali," povedal vedúci výskumného tímu Jukijasu Kamitani. "Nám sa teraz podarilo odvodiť obsah snov z mozgovej aktivity v spánku tak, že sa tieto výsledky zhodovali s výpoveďou sledovaných osôb," dodal.

Mark Stokes, ktorý sa zaoberá kognitívnymi neurovedami na Oxfordskej univerzite, označil japonský výskum za vzrušujúci projekt, ktorým sa ľudstvo približuje k strojom na čítanie snov. "Takýto vynález je ešte veľmi vzdialený, ale v podstate neexistuje dôvod, prečo by nemohol fungovať. Problémom je, ako vytvoriť systematické mapovanie činnosti mozgu a snov. Aj keby sa to však podarilo, nefungoval by ten systém pre každého jedinca," citoval Stokesa spravodajský server BBC News.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu