Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Použité proti nám: "Lajky" na Facebooku odhaľujú súkromné údaje!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Facebook)

WASHINGTON - Tlačidlo "To sa mi páči" na Facebooku môže o človeku odhaliť viac, ako sám tuší. V pondelok zverejnený výskum zistil, že vzorce zostavené podľa facebookových preferencií sú schopné poskytnúť prekvapivo presné odhady užívateľovej rasy, veku, IQ, sexuálnej orientácie a ďalších osobných údajov, napísala agentúra AFP.

Vedci zostavili algoritmus, ktorý využíva verejne prístupné "lajky" na Facebooku na zostavenie osobných profilov. Ich matematické modely boli z 88 percent úspešné, pokiaľ išlo o rozlíšenie mužov od žien, a na 95 percent presné pri zistení, či ide o bieleho Američana či Afroameričana.

Ďalej potom boli odborníci schopní určiť také informácie, ako je sexuálna orientácia užívateľa, či je závislý na nejakej návykovej látke, a dokonca či sú jeho alebo jej rodičia rozvedení. Podobné údaje môžu byť použité pri reklame a marketingu, ale zároveň môžu užívateľov vydesiť zistením, ako veľa toho o sebe prezrádzajú, bez toho by to tušili alebo chceli.

"Je veľmi ľahké kliknúť na palec hore, zvádza to," povedal David Stillwell, ktorý sa na výskume Cambridgeskej univerzity a firmy Microsoft podieľal. "Ale človek si neuvedomuje, že v priebehu rokov sa všetky tieto 'lajky' zbierajú proti nemu," dodal. K štúdii boli podľa jeho slov použité dáta z Facebooku, ale podobné profily je možné vytvoriť s využitím ďalších digitálnych údajov dostupných na svetovej počítačovej sieti, vrátane výsledkov vyhľadávania alebo e-mailovej aktivity.

Štúdia posudzovala 8000 užívateľov Facebooku, ktorí dali k dispozícii svoje "lajky", demografické profily a výsledky psychometrických testov. Zatiaľ čo niektoré výsledky boli zjavné - demokrati dali palec hore Bielemu domu, zatiaľ čo republikáni Georgovi Bushovi - iné neboli tak priamočiare.

Extroverti dávali prednosť herečke a speváčke Jennifer Lopezovej, kým introverti inklinovali k filmu Temný rytier. Tí, ktorí chcú byť "umeleckí a liberálni", udelili palec hore spevákovi Leonardovi Cohenovi a spisovateľovi Oscarovi Wildeovi, zatiaľ čo konzervatívci dávali prednosť pretekom Nascar a filmu Diabolská svokra.

Homosexuálna orientácia sa nespoznala podľa toho, že by dotknutí klikali na servery o homosexuálnych zväzkoch, ale vďaka ich preferenciám v hudbe či televíznych reláciách. Kresťanov a moslimov sa štúdii podarilo správne rozlíšiť v 82 percentách a slušná úspešnosť bola dosiahnutá aj v prípade vzťahového stavu a závislostí - 65 až 73 percent.

Ľudia s vyšším IQ častejšie dávali palec hore televíznym reláciám, ako je The Colbert Report, či filmom Krstný otec alebo Ako zabiť vtáčika. Tí s nižším IQ dávali prednosť motocyklom Harley Davidson či Bretovi Michaelsovi z rockovej kapely Poison.

Táto správa prichádza v čase intenzívnych diskusií o online súkromí a o tom, či sú si užívatelia vedomí, koľko údajov sa o nich na sieti zbiera. Štúdiu zverejnil denník Proceedings of the National Academy of Sciences. Pre ľahký náhľad do svojho výskumu vytvorili vedci facebookovú aplikáciu "Ste to, čo lajkujete", ktorú si používatelia môžu sami vyskúšať.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu