Utorok16. apríl 2024, meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf

Nová Včielka Maja nie je, čo bývala: Schudla na nepoznanie a Gotta nahradili!

Ktorá sa vám páči viac? Zobraziť galériu (3)
Ktorá sa vám páči viac? (Zdroj: maya.tv, absolutfamilie.de)

BERLÍN – Na nemeckých televíznych obrazovkách sa objaví až za mesiac, už teraz ale vyvoláva nové spracovanie animovaného seriálu Včielka Maja v Nemecku diskusie. Médiá sa ani tak nepozastavujú nad tým, že titulnú pieseň už nebude spievať Karel Gott, ako nad novou vizážou hlavnej hrdinky.

Tá je oproti svojej predchodkyni zo 70. rokov výrazne chudšia, čo niektorí považujú za podsúvanie módneho diktátu štíhlosti najmladšej generácii. Televízia to však odmieta.

"Zo včielky Maji sa stala včielka trieska. Odtučnená kreslená postavička sa vracia na (verejnoprávny kanál) ZDF," komentoval novú podobu počítačom vytvorenej Máji regionálny denník Dresdner Neues Nachrichten. Podľa celoštátneho denníka Die Welt je z nej teraz "včielka s osím pásom". "Poblúznenie štíhlosťou už dorazilo aj do detského vysielania. Kilá musela zhodiť aj roztomilá, bacuľatá Maja," poznamenal k novému vzhľadu populárnej figúrky berlínsky denník.

Včielka Maja sa zmenila
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: maya.tv)

"Možno budú nové diely varovať aj pred sladkosťami, rýchlym občerstvením a klimatickými zmenami," navážal sa do moderného poňatia seriálu regionálny denník Die Volksstimme. Zdôraznil pritom, že dnes je naopak oveľa viac obéznych detí, ako tomu bolo pred takmer štyridsiatimi rokmi, kedy na televízne obrazovky vyletela pôvodná, "bacuľatá" Maja.

Jej schudnutie neušlo pozornosti ani nemeckým susedom. Švajčiarsky denník 20 Minuten dospel k záveru, že "Maja je evidentne na diéte". "Srandovná gulička z minulosti vyhladovala k osiemu pásu ... Zdá sa, že ideál krásy sa rozšíril aj do zvieracej ríše," glosoval švajčiarsky denník. Rakúsky Der Standard dal svojmu príspevku titulok "Včielka Maja: tučné roky sú preč".

Včielka Maja sa zmenila
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: absolutfamilie.de)

Na stranu tvorcov sa naopak postavil server nemeckého časopisu Der Spiegel, podľa ktorého na chudšej titulnej hrdinke nie je nič zlého a je to len ukážkou toho, že seriál ide s dobou. "Je predsa pravda, že pôvodná Maja mala nadváhu a jej index telesnej hmotnosti bol katastrofálny," rýpol si do originálnej kreslenej postavičky z pôvodnej série, ktorá sa tešila veľkej obľube aj u Čechov a Slovákov.

"Diskusiu o chudnutí (u detí) sme tým rozhodne vyvolávať nechceli," reagovala na debatu okolo seriálu samotná televízia ZDF, ktorá v spolupráci s francúzskym kanálom TF1 nechala v 3D grafike vyrobiť 78 nových epizód dobrodružstva Maji a jej kamarátov.

Vedúca detského vysielania druhého programu nemeckej verejnoprávnej televízie Barbara Biermannová tiež vysvetlila, prečo novú znelku miesto Gotta, ktorého hlas je v Nemecku so seriálom neodmysliteľne spätý, naspieva nemecká speváčka Helene Fischerová. "Ak by sme prevzali originál od Karla Gotta pre novú Maju, očakávali by diváci tú starú, 2D Maju," tvrdí Biermannová. V ankete na internetovom portáli t-online.de sa však cez 80 percent účastníkov vyjadrilo, že sa im viac páči práve tá stará Maja, ako tá moderná, chudá.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu