Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Anna Netrebko v Bratislave?

Oľga Pereťaťko Zobraziť galériu (3)
Oľga Pereťaťko (Zdroj: Uwe Arens)

Jedna z najlepších svetových sopranistiek už v Bratislave bola. Predvlani na Krištáľovom plese v SND. Na doskách Slovenského národného divadla čoskoro zažiari ďalšia ruská hviezda z operného neba, o ktorej hovoria, že je nová Netrebko, Oľga Pereťaťko.

Tiež začínala v Mariinskom divadle v Petrohrade. V detskom zbore. Jej cesta k opere bola jednoduchšia. Doma si často spievali a otec, operný spevák, rýchlo vycítil Oľgin hudobný talent. Prihlásil ju do zboru, kde sa Oľga sľubne rozvinula a poznačilo ju to natoľko, že sa rozhodla pre hudobné vzdelanie. Neskôr ako študentka detský zbor aj viedla.

Náhoda chcela, že počas letných prázdnin sa jej zapáčilo v Berlíne a rozhodla sa, že  skúsi dostať sa na tamojšiu Vysokú hudobnú školu Hannsa Eislera. Neodradil ju ani obrovský záujem a uchádzala sa spolu s ďalšími štyristo speváckymi adeptmi. Nedávala si veľké šance, ale mala športového ducha a zabojovala. Po predspievaní bolo všetko jasné a Oľga sa presťahovala do Berlína.

Príležitosť na seba nedala dlho čakať. V nemeckom hlavnom meste sú tri operné scény, mladé talenty sa tam presadia možno ľahšie. Prvé šance prichádzajú vo vedľajšch rolách, kde Oľga rýchlo zaujala. Nasledovali angažmány na nemeckých scénach, no skutočné hviezdne chvíle prišli na francúzskej a talianskej pôde. V Paríži získala 2. miesto na prestížnej súťaži Placida Dominga, veľký úspech zaznamenala na festivale v Aix-en-Provence a naplno zažiarila na Rossiniho opernom festivale v talianskom Pesare, kde sa každoročne schádzajú milovníci belcanta, čiže krásneho spevu.

Náhoda chcela, že hneď pri vstupe na tento slávny festival stála na scéne vedľa peruánskeho tenoristu Juana Diega Flóreza a spolu v Rossiniho Ottelovi. Flórez sa v tom čase už tešil veľkej popularite a imidžu nástupcu Pavarottiho a určite pomohol mladučkej Oľge do pozornosti hudobnej kritiky aj publika.

Úspech v Pesare ešte väčšmi zvýšil záujem operných domov o vynikajúcu sopranistku. Ponuky sa hrnú z každej strany, repertoár sa plní a môžeme hovoriť o šťastí, že v tomto rozkvete kariéry, keď Oľga Pereťaťko plní prestížne operné domy a koncertné sály, sa nám ju podarilo dostať aj do Bratislavy a vypočujeme si v jej podaní najkrajšie árie z belcantového repertoáru. Tieto árie vyšli aj na cédéčku, ktoré sa vlani umiestnilo v Nemecku v top ten.

Milovníci hudby na Slovensku sa teda na nedostatok ponuky naozaj nemôžu sťažovať.

Vstupenky na tento nezabudnuteľný zážitok si môžete zakúpiť cez službu Predpredaj.sk

- reklamná správa -

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu