Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Vedci rozlúštili kozmickú záhadu: Čo sa stane, ak vesmír zanikne?!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: io9.com)

PRAHA - Vedci, ktorí skúmajú Higgsov bozón, prišli s predpoveďou pravdepodobného konca nášho vesmíru. Podľa nich sa za miliardy rokov uprostred nestabilného kozmu zrodí nový vesmír, ktorý ten náš nahradí.

Elementárna častica, po ktorej pátra obrí urýchľovač LHC, má zrejme významný vplyv na hmotu vo vesmíre a odborníci začínajú rozvíjať teórie o tom, čo všetko by s jej existenciou mohlo súvisieť.

Jedna z premís predpokladá možnosť, že vesmír existuje v cykloch, v ktorých sa zakaždým za nejaký časový interval kozmický priestor obnoví. "V nestabilnom vákuu vznikne nepatrná bublina, ktorá sa začne rozpínať rýchlosťou svetla a zmetie všetko, čo jej bude stáť v ceste," povedal BBC Joseph Lykken z laboratória Fermi. Ľudia sa však nemusia báť. Až sa tento scenár naplní, Slnko a Zem už nebudú existovať.

"Myslím, že táto hypotéza získava viac a viac na sile," tvrdí Lykken. "Ak sa na všetko pozeráme v cykloch, je pre nás jednoduchšie vysvetliť veľa vecí. Keby som na to mal staviť vlastné peniaze, povedal by som, že cyklická myšlienka je správna," dodal vedec.

Objav Higgsovho bozónu oznámili v júli 2012 a práve ten by mohol byť hľadaným svätým grálom fyzikov. Definitívne ho ale musia potvrdiť ďalšie výpočty. Informoval portál novinky.cz.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu