Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Matematici nevedia vyriešiť túto záhadu: Stroskotali na nej aj géniovia!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: web)

GIESSEN - Kým jedni si lámu hlavu otázkou, či bolo skôr vajce alebo sliepka, matematici dumajú nad dokonalým vzorcom pre tento oválny predmet. A hĺbajú nad ním už dlho, veľmi dlho. Prečo na tejto úlohe stroskotali dokonca aj géniovia, vysvetlil agentúre DPA profesor matematiky a riaditeľ interaktívneho múzea Mathematikum z nemeckého Giessenu Albrecht Beutelspacher

"Pre matematiku je to okrajová téma," priznal profesor Beutelspacher. Napriek tomu vraj sa už veľa ľudí zaoberalo napríklad tým, ako si poradiť s jeho dokonalým tvarom. Neexistuje jediný pravý tvar vajca, zdôraznil Beutelspacher. A matematika jednoducho na jeho ideálnej forme doteraz stroskotáva.

"Jedným, kto si myslel, že už ju má, je Albrecht Dürer (1471-1528). Bol to ale mylný záver. Nenašiel perfektnú formu vajíčka, ale elipsu," pripomenul nemecký profesor.

Žiadny "ten pravý" vzorec pre vajcia neexistuje, je ich niekoľko. Matematici prišli na približné riešenia. Spravidla vraj najprv odvodia vzorec pre tupú stranu, potom na špičku a nakoniec ich spoja dohromady. Čo je ale tak zložitého na vajci, keď sa predsa dajú vypočítať pravé uhly, gule, kužele. V prírode sa jednoducho vyskytuje mnoho rôznych tvarov vajec, tvrdí matematik Beutelspacher.

"Je len jeden kruh, veľký alebo malý, jeden štvorec, veľký alebo malý, ale rôzne vajcia. Niektoré sú predĺženejšie, iné takmer guľovité. Aj keby tu bol dokonalý vzorec pre jeden tvar vajíčka, nebol by to vzorec pre všetky vajcia," dodal.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu