Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Ruských policajných psov môžu nahradiť myši: Ich výcvik už prebieha

Ilustračné foto
Ilustračné foto

MOSKVA - Myši možno čoskoro nahradia v Rusku psov pri pátraní po trhavinách, zbraniach i nezvestných ľuďoch. O týchto plánoch ozbrojených síl i bezpečnostnej služby informoval dnes denník Izvestija s odvolaním sa na nemenovaného informátora z okolia generálneho štábu.

Podľa rovnakého zdroja sa ruská vojenská rozviedka chystá v jarných mesiacoch ostro otestovať "špeciálnych pátračov" - myši, ktoré si potrebné "znalosti" osvojili v laboratórnych podmienkach. Kým vojenská rozviedka by hlodavcov chcela využiť v teréne, Federálna bezpečnostná služba zvažuje ich nasadenie najmä v mestských aglomeráciách.

Aj keď zdroj, ktorý zostal v anonymite, neprezradil, kde konkrétne prebiehajú v Rusku tajné pokusy, poukázal na fakt, že myši využíva intenzívne izraelská armáda i tamojšie bezpečnostné služby.

Podľa jeho názoru si hlodavce vyžadujú menšiu starostlivosť než psy a aj keď žijú výraznej kratšie, ich výhodami sú citlivejší čuch a iba niekoľko týždňov, ktoré si vyžaduje ich výcvik.

Ako uviedol Anton Venediktov, spolupracovník vedecko-technického centra EVRAAS - v ktorom sa zaoberajú príslušnými pokusmi -, prednosťou myší je aj fakt, že ich nervová sústava je menej vyvinutá, preto v menšej miere podliehajú náladovým výkyvom a emóciám. Sú stabilnejšie a preto spoľahlivejšie.

Myši sa v rámci výcviku za mesiac dokážu naučiť až 150 pachov, prítomnosť trhaviny sú schopné zaregistrovať už pri množstve niekoľkých gramov, zbrane zasa identifikujú podľa pachu pušného prachu alebo mazacieho oleja. Hlodavce pod označením Bio Explorer už testujú na moskovských letiskách.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu