Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Najdepresívnejšia skladba histórie: Mala zabiť stovky ľudí!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA/BUDEPEŠŤ - Každý človek má vlastný názor na to, ktorá pieseň na neho pôsobí najviac skľučujúco. Súvisí to nielen s jej melódiou, textom, ale aj osobnou skúsenosťou, ktorú pri nej zažil. Zoznam smutných skladieb by tak mohol byť neuveriteľne dlhý, ale iba jedna z nich je opradená fascinujúcimi legendami. "Pochmúrna nedeľa" od maďarského skladateľa Rezsőa Seressa vraj zapríčinila desiatky samovrážd a osud jej tvorcu nebol o nič ružovejší.

Seress zložil Szomorú Vasárnap v roku 1933 a slová k nej neskôr dopísal maďarský básnik László Javor, údajne inšpirovaný rozchodom so svojou snúbenicou. Skladba sa po jej nahratí v roku 1935 okamžite v Maďarsku stala známou ako "pieseň samovrahov". Medzi obeťami mala byť aj bývalá Javorova priateľka. Ďalší nešťastníci zase skočili do Dunaja s kópiou nôt v rukách. Legendy hovoria, že bolo nahlásených až 17 prípadov samovrážd, čo viedlo maďarskú vládu k zákazu piesne.

Americkí hudobní producenti však veľmi rýchlo vycítili príležitosť a začali nahrávať jej preloženú verziu pod názvom "Gloomy Sunday". Jednu z najobľúbenejších prerábok má na konte jazzová legenda Billie Holidayová, ktorá sa na jej zvečnenie podujala v roku 1941. Odvtedy už prešla rukami mnohých ďalších spevákov, ale nálepky "samovražedná" sa nezbavila. Niektorí tvrdia, že v USA pod jej vplyvom k žiadnemu siahnutiu si na život neprišlo, iní hovoria až o 200 prípadoch v anglicky hovoriacich krajinách po celom svete. Údajne skladbu preto zakázali aj vysielať v éteri rádií.

Napriek všetkým nepodloženým správam, je jedna z fám okolo piesne pravdivá. Rezsô Seress sa pokúsil spáchať samovraždu v roku 1968 skokom z budovy v Budapešti. Pád síce prežil, ale v nemocnici sa dodatočne udusil drôtom. Či sa tak stalo kvôli skladbe samotnej alebo jeho neschopnosti napísať ďalší hit, nevedno.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu